Hoppa till huvudinnehåll

Knepet som hjälper dig känna igen blågröna alger - havsforskaren visar

Vågor och vind rör upp vattnet vid många stränder så att algerna inte syns på ytan. I videon visar havsforskaren Vivi Fleming-Lehtinen hur man enkelt kan kolla om vattnet innehåller blågröna alger.

Varmt väder och svaga vindar får de blågröna algerna, eller cyanobakterier som de egentligen heter, att klumpa ihop sig på vattenytan och bilda stora sjok.

– Om det varma vädret fortsätter och om det är vindstilla så kan vi vänta mer algblomningar inom kort. Jag bedömer att risken för det är ganska stor, säger Vivi Fleming-Lehtinen, chef för havsvårdsenheten vid Miljöcentralen.

Havsforskaren Vivi Fleming-Lindberg står på en strand i Helsingfors och ser mot kameran.
Vivi Fleming-Lehtinen tror inte algläget blir så extremt som i fjol, men varmt väder och svaga vindare kan ännu öka årets algblomning betydligt. Havsforskaren Vivi Fleming-Lindberg står på en strand i Helsingfors och ser mot kameran. Bild: Alexander Uggla / Yle Finlands miljöcentral,blågrönalger,havsforskning,Vivi Fleming-Lehtinen

För tillfället finns det rikligt med blågröna alger i Finska viken och Skärgårdshavet, framför allt sydväst och väster om Hangö, och i Bottenhavet norr om Åland. I kustområdena varierar förekomsten mycket beroende på väder och vind. Miljöcentralen publicerar sin riksomfattande algöversikt varje torsdag.

– Det finns inga tecken på en liknande situation som i fjol då vi hade extremt stora algblomningar, säger Fleming-Lehtinen.

Miljöcentralen rekommenderar att man inte simmar där det kan finnas blågröna alger, och att man ska undvika att få vattnet i ögonen och munnen. Man ska inte heller kasta bad med vattnet eftersom giftet i algerna då kan förångas i bastun.

En summa av många skeenden

Riklig algblomning är en summa av flera skeenden. Algernas vårblomning lämnar efter sig kväve och fosfor i vattnet, vilket ger näring åt sommarblomningen. Beroende på hur mycket det regnar spolas närsalter från land ned i vattnet, och hårda vindar kan i sin tur röra upp närsalter från bottnen. Slutligen påverkas blomningen av temperaturer och vindar under sommaren.

Klimatförändringen spelar dessutom in eftersom högre vattentemperaturer ger de blågröna algerna en konkurrensfördel i havet och sjöar.

– Men även indirekt påverkar klimatförändringen genom extrema vädersituationer som rikliga regn och stormar som får mer närsalter att hamna i vattnet, säger Fleming-Lehtinen.

Hanne och Isabella solar på en sandstrand i Helsingfors
Hanne Rainesalo (t.v.) och Isabella Vilkman njuter av solen på Blåbärslandet i Helsingfors, men tänker inte svalka sig i vattnet bland de blågröna algerna. Hanne och Isabella solar på en sandstrand i Helsingfors Bild: Alexander Uggla / Yle badstränder,blågrönalger,Blåbärslandet-Högholmen,Hanne Rainesalo

Simtur ger klimatångest

På Blåbärslandets simstrand i Helsingfors ligger Isabella Vilkman och Hanne Rainesalo och solar sig. På en skylt på finska och engelska varnar Helsingfors stad för blågröna alger i vattnet och rekommenderar att man inte tar sig ett dopp vid stranden. Om man ändå simmar ska man duscha sig ordentligt efteråt.

– Den skylten hade jag faktiskt inte ens lagt märke till, utbrister Isabella.

– Jag brukar inte simma så ofta i havet, men en riktigt varm dag som den här så skulle det vara skönt med ett dopp. Men finns det blågröna alger så undviker jag det, säger Hanne.

De blågröna algerna bara några meter från deras fötter är för dem en påminnelse om klimatet.

– Klimatförändringen överlag oroar mig, och mycket blågröna alger är en del av det hela, så visst måste man ta hänsyn till det, säger Isabella.

– Jag blir ledsen av att läsa om och själv se algerna breda ut sig. För det betyder att naturen inte mår så bra som den skulle kunna må. Men inte är det något jag tappar sömnen för precis, säger Hanne.

Läs också