Hoppa till huvudinnehåll

Nooralotta Neziri ska magnetundersökas, Kalevaspelen i fara – tränaren orolig: "Förhoppningsvis ingen allvarligare skada"

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri. Nooralotta Neziri. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Nooralotta Neziri,100 meter häck,friidrott

Nooralotta Neziri valde att stå över gårdagens final i GP-tävlingen i Joensuu på grund av fotproblem. Neziris tränare Petteri Jouste uppger för Yle att Kalevaspelen kan vara i fara för den tidigare innehavaren av det finländska rekordet, som ska magnetröntgas idag.

Damernas 100 meter häck har blivit en riktigt het finländsk friidrottsgren, där Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske jagat Neziris finländska rekord på 12,81 från år 2016.

I onsdagens GP-tävling i Joensuu förpassades rekordet till historien, Annimari Korte slog till med 12,72 med en godkänd medvind på 1,3 sekunder. I samma lopp stod Reetta Hurske för fina 12,78. Den nya statistiktrean Neziri löpte 12,95 i försöksheatet, men avstod från finalen på grund av smärta i höger häl.

Neziris tränare Petteri Jouste berättar för Yle att hans adept ska på magnetundersökning under torsdagen.

– Förhoppningsvis är det frågan om en inflammation och ingen allvarligare skada. Om det är en inflammation, så finns det årminstone något slags hopp att skadan skulle kunna läka på en vecka, sade Jouste.

Kalevaspelen arrangeras nästa vecka.

– Hur snabbt man kan behandla inflammationen? Det är en gåta. Förstås är en vecka en kort tid. Smärtan måste vara borta innan man löper, annars finns det ingen logik i att vårda skadan.

Kändes redan i Luzern

Jouste låter inte allt för hoppfull gällande Kalevaspelen.

– Jag kanske tänker att vi ska hålla situationen öppen. Jag har sett att idrottare kan tillfriskna rätt snabbt också. Hoppas det går så nu och att det inte är frågan om en allvarligare skada.

Enligt Jouste fanns det tecken på Neziris fotproblem redan den 9 juli i i GP-tävlingen i Luzern och smärtan blev värre i Londons Diamond League-tävling för fem dagar sedan.

– Redan efter Luzern sade Nooralotta att foten inte kändes bra, men i träningarna kändes det inte lika problematiskt. I London hade foten tydligen gjort riktigt ont, berättar Jouste.

Den här säsongen har Neziri som bäst sprungit 12,90. Damernas häcklöpning i VM i Doha är först 5-6 oktober.

– Tills Doha finns det ännu tid att repa sig. Nu måste man bara vara noga med att i alla fall inte förvärra skadan.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Nooralotta Neziri magneettikuvauksiin, Kalevan kisat vaarassa – valmentajan lausunnot eivät lupaa hyvää skriven av Atte Husu.

Läs mera:

Vilken uppvisning! Annimari Korte krossade det finländska rekordet – även Reetta Hurske gjorde en panginsats

Annimari Korte från Helsingfors IFK är Finlands snabbaste dam på 100 meter häck. I GP-tävlingen i Joensuu löpte Korte på fantastiska 12,72 och förbättrade Nooralotta Neziris gamla rekord med nio hundradelar.