Hoppa till huvudinnehåll

Satellitbild visar hur värmeböljan sätter fart på algblomningen

 Satellitbilden visar blågrönalger den 24 juli 2019. De ljusgröna områdena i havet är blågröna alger blandat i vattnet.
Satellitbilden visar blågrönalger den 24 juli 2019. De ljusgröna områdena i havet är blågröna alger blandat i vattnet i Finlands södra och sydvästra havsområden. Städerna på kartan är Åbo, Helsingfors och Tallinn. Satellitbilden visar blågrönalger den 24 juli 2019. De ljusgröna områdena i havet är blågröna alger blandat i vattnet. Bild: Original bild: © ESA Copernicus Sentinel-3 Data, Finlands miljöcentral(2019) cyanobakterier (blågrönalger)

Den senaste veckans varma och soliga väder har gett algerna perfekta växtförhållanden.

Mängden cyanobakterier blågrönalger har ökat framförallt i Finlands södra och sydvästra havsområden.

När vattnet blir varmare, ökar algblomningen.

En satellitbild från i onsdags visar hur blågrönalger har ökat främst i Finlands södra och sydvästra havsområden. För närvarande har man inte skådat stora algflottor.

Enligt Sirpa Lehtinen, som är forskare vid Finlands miljöcentral, finns det blågrönalger i havet året om, men värmen bidrar till att algblomningen ökar.

- Om det förekommer stora massor av blågrönalger och vädret fortsätter så här lugnt, börjar de svagaste cyanobakteriecellerna samlas och bilda algblomningar och algflottor, säger Lehtinen.

Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön.
Klimatförändringen orsakar allt högre temperaturer, vilket ökar algblomningen i Östersjön. Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön. #fixaskärgården,eutrofiering

Utöver värmeböljor påverkar klimatförändringen temperaturen i havet.

- Om klimatet blir varmare och havsvattnet i Östersjön värms upp kommer det att försämra syreförhållandena i Östersjön ytterligare. När syrehalten minskar frigörs fler näringsämnen från botten, säger Sirpa Lehtinen.

Även i sjöarna har det varma vädret gynnat tillväxten av blågrönalger.

Förra veckan var mängden blågrönalger i sjövatten liten med tanke på tiden av året.

Algläget kan ändra snabbt

Algmängden vid stränderna kan ändra snabbt. Därför skall man titta i vattnet innan man hoppar i och undvika att bada om man ser ansamlingar av alger vid ytan.

En liten mängd alger syns som gula eller gröna partiklar. En riklig mängd blågrönalger kan jämföras med grön ärtsoppa eller grötig målarfärg.

Algläget kan också kollas med käpp eller dricksglas.

Om du lyfter upp det gröna med en käpp men det inte fastnar utan faller ner igen är det troligen fråga om blågröna alger.

Tobias Lillqvist mäter temperaturen i strandvattnet.
Tobias Lillqvist mäter vattentemperaturen och tar samtidigt en titt på algläget i Torsnäs badstrand i Hertonäs. Tobias Lillqvist mäter temperaturen i strandvattnet. Bild: Yle / Karin Filén badvakter,Tobias Lillqvist

- Makroalger och vattenväxter kommer att finnas kvar på pinnen, men blågröna alger sönderdelas i vatten, säger Lehtinen.

Man kan också med hjälp av ett vanligt vattenglas testa om det är blågröna alger.

Lägger man vattnet med blågrönalger i ett glas och låter det stå trettio, fyrtio minuter och det blir kvar på ytan handlar det högst antagligen om blågrönalger.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Tarkista sinilevätilanne ennen kuin pulahdat veteen – lämpö ryöpsäytti sinilevän kasvuun" skriven av Elisa Kallunki den 25.7.2019.