Hoppa till huvudinnehåll

Stort engagemang för att få Fareed att stanna – en namnlista för den irakiske skräddaren växer snabbt

Fareed Al-Magasees
Fareed Al-Magasees Bild: YLE/Jonas Mastosalo Vörå,flykting,asylsökande,al-magasees

Fareed Al-Magasees driver syateljé i Vörå och i Nykarleby. Migrationsverket har beslutit att han inte får stanna i landet – och det har fått folk att reagera.

Ett inlägg om Al-Magasees delas flitigt på Facebook, en namnlista har samlat närmare 2 000 namn på några dagar.

– Det är helt otroligt. Det klickar i telefonen hela tiden. Det har delats 1 000 gånger, jag vet inte hur många kommentarer och nästan inte en enda negativ kommentar, tvärtom bara positivt, säger Birgitta Björk som är vän till Al-Magasees.

Hans fall är inte unikt. De senaste åren har österbottningar upprepade gånger ställt upp för flyktingar och samlat in namn, skrivit till beslutsfattare och gett papperslösa ett hem.

Och sådant engagemang kan leda till att det i slutändan blir ett positivt beslut. Det anser vicehäradshövding Leo Hertzberg i Helsingfors.

När det blir riktigt stor publicitet tar myndigheterna det på allvar― Leo Hertzberg

Varje år har Hertzberg tagit sig an ett par fall där allmänheten engagerat sig för någon flykting.

– När det blir riktigt stor publicitet tar myndigheterna det på allvar i den mening att de vinnlägger sig om att kolla – är fakta verkligen sådana att det här olyckliga beslutet ska verkställas?

Samtidigt påpekar han att det är svårt att veta exakt vad som i slutändan är orsaken till ett positivt besked. Och beslutet påverkas naturligtvis av vilka fakta som finns i fallet.

– Men jag tror att sådan här aktivitet har en betydelse.

Jobbade för USA:s armé

Fareed Al-Magasees jobbade som skräddare i Irak och hade uppdrag för USA:s armé i landet. Det sågs inte med blida ögon av alla. Al-Magasees pappa mördades och själv såg han ingen annan möjlighet än att fly.

Tvingas han tillbaka till Irak finns ingen framtid, säger han.

– Det skulle vara jättesvårt för mig. Jag vill stanna i Finland och jobba, inte bara sitta hemma. Efter sex månader i Finland började jag jobba. Jag vill inte få pengar från socialen.

Jag vill stanna i Finland och jobba, inte bara sitta hemma― Fareed Al-Magasees

Al-Magasees fick nej på sin asylansökan. Men eftersom han driver ett företag fick han uppehållstillstånd som näringsidkare.

Det gäller ett år i taget och för en vecka sedan fick han veta att han inte får fortsatt tillstånd.

Beskedet en chock

Al-Magasees drömmer om att öppna ateljé också i Vasa. Att han nu ska ut ur landet kom helt oväntat.

– Lönsamheten har ökat, han har öppnat en andra syateljé. Det är jättekonstigt, vi kan inte förstå det, säger Björk.

Vad tycker du om det finländska systemet?

– Jag tycker de kräver för mycket. De kräver nästan mer av en utlänning än av finländare. De belönar inte dem som jobbar och kämpar och inte lyfter bidrag alls.

Birgitta Björk
Birgitta Björk. Birgitta Björk Bild: YLE/Jonas Mastosalo Vörå,björk

Det är NTM-centralen och Migrationsverket som fattar beslut om uppehållstillstånd för näringsidkare. Om lönsamheten i ett företag anses vara för dålig blir det ett negativt besked.

– Om NTM-centralen ger ett negativt besked har vi tyvärr inga andra möjligheter än att också fatta ett negativt beslut. Det är så enligt utlänningslagen, säger Marja Toivonen på Migrationsverket.

Kan finnas en lösning

Att folk engagerar sig för asylsökande har blivit rätt så vanligt, upplever Hertzberg.

– Jag tycker det finns ett intresse, en insikt om att det system vi har inte verkar rimligt. Då är folk ganska snabba att engagera sig.

I allmänhet är det enklast att få ändring i de fall där processen är i början. Då har man fortfarande tid att ta ärendet till högre instans och hitta de argument som visar att Migrationsverket har gjort en felaktig bedömning, påpekar Hertzberg.

De kräver nästan mer av en utlänning än av finländare. De belönar inte dem som jobbar och kämpar och inte lyfter bidrag alls― Birgitta Björk

I det aktuella fallet borde det gå att få en ändring till stånd, tror Hertzberg. Al-Magasees har möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen. Möjligheten ligger i att visa upp ny fakta.

– Genom att i besvären följa upp utvecklingen månad för månad, eller kvartal för kvartal, och påvisa att företaget har börjat avkasta tillräckligt. Och att mata förvaltningsdomstolen med material om att företaget går väl och avkastningen är tillräckligt hög.

En stark opinion är inte heller till skada, enligt Hertzberg.

– Det gör att den tjänsteman som sitter och grunnar på problemet förstår att det här ska tas på allvar och inte bara skötas med vänsterhanden.

Visar att det finns kärlek

Enligt Birgitta Björk är det också en vinst om folk får upp ögonen för vad som händer i Finland i dag.

– Och det kan vara positivt för Finland att se att det finns kärlek i det här landet också gentemot utlänningar, och folk som reagerar mot systemet. Sedan om det hjälper Fareed vet jag inte. Jag hoppas.

Så länge ärendet är anhängigt vid förvaltningsdomstolen utvisas ingen, utan företagaren kan fortsätta med sin verksamhet.

Läs också