Hoppa till huvudinnehåll

Svenska åklagare: ASAP Rocky åtalas för misshandel och sitter fortfarande häktad

Asap Rocky under ett uppträdande år 2015.
Rakim Mayers, känd under artistnamnet ASAP Rocky, har varit frihetsberövad i Stockholm sen han greps i slutet av juni. Asap Rocky under ett uppträdande år 2015. Bild: EPA ASAP Rocky

Artisten Rakim Mayers, känd under namnet ASAP Rocky, åtalas för misshandel och kommer att sitta häktad fram till rättegången.

Rapartisten Rakim Mayers, känd som ASAP Rocky, åtalas för misshandel för sin roll i ett våldsamt bråk i Stockholm i juni.

Samtidigt åtalas också två andra personer som ingick i Mayers följe och är anställda av artisten.

Mayers har sagt att han och hans anställda använde våld i självförsvar efter att de hade provocerats och hotats av offret.

Den brottsliga gärningen är att de har sparkat och slagit mot en liggande person och använt en flaska som tillhygge. Trots att de hävdar nödvärn och självförsvar har jag bedömt att det utgör ett brott. Nu får tingsrätten bedöma om den delar min uppfattning.― Kammaråklagare Daniel Suneson

Åklagaren menar ändå att bevisen tyder på att det inte var frågan om självförsvar.

- Jag har åtalat dem alla tre för misshandel av normalgraden. Den brottsliga gärningen är att de har sparkat och slagit mot en liggande person och använt en flaska som tillhygge. Trots att de hävdar nödvärn och självförsvar har jag bedömt att det utgör ett brott. Nu får tingsrätten bedöma om den delar min uppfattning, säger Kammaråklagare Daniel Suneson till TT.

Det här har hänt

30 juni Den misstänkta misshandeln när ASAP Rocky och två andra män i hans resesällskap slår och sparkar på en man som ligger på marken sker.

1 juli Ett videoklipp från natten publiceras på nyhetssajten TMZ. Allmänheten får då ta del av den misstänkta misshandeln.

2 juli Artisten och hans två anställda i resesällskapet anhålls efter att han uppträtt på festivalen Smash i Stockholm. Han blir misstänkt för grov misshandel.

2 juli ASAP Rocky publicerar en egen video där det visas att mannen de slår ner och sparkar förföljer dem. Artisten själv säger att de slog och sparkade i självförsvar efter att ha blivit förföljda och provocerade. Han skriver på sin Instagram “Vi kände inte killarna och ville inte ha bråk” i samband med att han publicerar videon.

5 juli ASAP Rocky och de två anställda häktas för att hindra dem från att kunna fly eller åka iväg, vilket anses vara risken med att låta dem gå fria. Brottsrubriceringen ändras till misshandel från grov misshandel.

9 juli Ett upprop om att artisten ska friges startas.

10 juli Efter ett dygn har uppropet till de svenska myndigheterna samlat in 300 000 underskrifter.

19 juli Åklagaren begär förlängd häktningstid. Åtalet ska nu väckas senast den 25 juli.

19 juli USA:s president Donald Trump meddelar på sitt twitterkonto att han ska ringa Sveriges statsminister Stefan Löfven.

20 juli Trump tycker att samtalet med Stefan Löfven var lyckat. Trump vill betala borgen för ASAP Rocky, men det är inte möjligt i det svenska rättssystemet.

25 juli Åtal mot ASAP Rocky och hans två anställda väcks. Inom två veckor ska rättegången äga rum.

Källor: SVT, Aftonbladet, TT

Bevisen "inte fördelaktiga" för de åtalade

De tre åtalade misstänktes ursprungligen för grov misshandel.

Händelsen filmades av ett flertal personer, bland annat personer som ingick i Mayers följe, och en del av videoklippen har spridits offentligt.

Åklagaren säger att det finns klipp som allmänheten inte har sett.

– Jag åberopar ett antal filmer vid huvudförhandlingen. Några har varit kända för allmänheten och några har inte varit det. Jag bedömer att det finns delar i de filmer som inte varit kända för allmänheten som inte varit fördelaktiga för de misstänkta, säger Suneson.

Hålls häktad

Mayers och de två andra åtalade kommer nu att hållas häktade fram till rättegången.

Åklagaren har tidigare åberopat en betydlig flyktrisk som orsak till fortsatt häktning.

Efter att åtalen har väckts måste rättegången nu inledas inom 14 dygn.

Åklagaren har ännu inte avgjort vilken straffpåföljd de tänker kräva om Mayers och de två andra anses skyldiga.

- Jag vet inte i dag. Det kan framkomma saker under huvudförhandlingen som påverkar det. Misshandel av normalgraden kan ge upp till två års fängelse, säger Suneson.

Enligt Mayers advokat kommer rättegången att börja på tisdag, uppger Reuters.

Väcker starka känslor

Mayers och hans följe har under hela processen uppgett att de är oskyldiga.

Hans fall har väckt stor uppståndelse och starka känslor i USA.

Flera rapartister och politiker har engagerat sig i fallet, till och med presidenten.

President Donald Trump tog personligen kontakt med statsminister Stefan Löfven och erbjöd sig att betala borgen för Mayers, trots att det svenska rättssystemet inte har något borgensförfarande.

Enligt TT har den svenska ambassadören i Washington också fått ta emot liknande upprörda samtal från kongressledamöter.

De ska ha ifrågasatt att artisten hålls frihetsberövad.

- Det är fortfarande en känsla av att man applicerar hur det egna rättssystemet fungerar på vårt system, säger ambassadören Karin Olofsdotter till TT.

Källor: TT, Sveriges radio, Reuters, AP

Artikeln uppdaterades 12:33 med uppgifter om rättegångstidtabellen.

Artikeln uppdaterades 16:44 med faktaruta.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes