Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug antar "crazy" utmaning under träningssäsongen – har anmält sig till norska mästerskapen i friidrott: "Skoj att göra något som är lite galet"

Therese Johaug.
Therese Johaug ska för första gången delta i banlöpning. Therese Johaug. Bild: EPA Therese Johaug

Therese Johaug har anmält sig till 5000 meters loppet i de norska mästerskapen i friidrott som går av stapeln om en dryg vecka. Med stor sannolikhet får hon ändå ett nej och deltar i stället på 10 000 meter, för första gången på bana.

För första gången har Therese Johaug anmält sig till norska friidrottsmästerskapen. Hon har inte tidigare tävlat i banlöpning. Orsaken?

– Nu och då måste man göra något "crazy". Det är skoj att göra något som är lite galet emellanåt, berättar hennes tränare Pål Gunnar Mikkelsplass för NRK.

Helst av allt skulle Johaug löpa 5000 meter men det skulle krävas en dispens då hon inte klarat av den officiella kvalgränsen. Därmed kan det hända att hon får löpa milen i stället.

– 5000 hade passat oss bättre, men det måste friidrottsförbundet ta ställning till, säger Mikkelsplass.

"Har sin kapacitet"

Mikkelsplass erkänner att Johaug ju nog inte är någon banlöpare och han tror inte på någon framskjuten placering. Samtidigt menar han ändå att "hon har sin kapacitet".

– Det är ett bra träningspass, och jag tror hon kommer klara att motivera sig till att springa 25 rundor glatt, kommenterar Mikkelsplass.

5000 meters loppet går av stapeln på fredagen den 2 augusti och milen på söndagen den 4 augusti.

Johaug sprang i fjol tio kilometer i ett landsvägslopp. Då hade hon tiden 33,36.

– Det är första gången jag löper den här distansen, kommenterade hon då.

Öppna Instagram-inlägget

Också Didrik Tønseth och Astrid Uhrenholdt Jacobsen har anmält sig till NM enligt NRK. Tønseth är anmäld till 10 000 meter och Jacobsen till 5000 meter.