Hoppa till huvudinnehåll

Tunisiens första folkvalda president Essebsi död

Tunisiens president Beji Caid Essebsi talade vid en presskonferens i preidentpalatset i Tunis den 27 december 2017.
Beji Caid Essebsi var 88 då han valdes till president. Han avled efter en kort tids sjukdom. Tunisiens president Beji Caid Essebsi talade vid en presskonferens i preidentpalatset i Tunis den 27 december 2017. Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA Beji Caid Essebsi,Tunisiens president

Bedji Caid Essebsi har avlidit efter en kort tids sjukdom, bekräftar hans kansli. Den 92 år gamla presidentens död tas emot med både sorg och oro. Den befaras lämna ett maktvakuum i landet inför val i november.

Tunisien har utlyst sju dagars landssorg efter att landets första folkvalda president Bedji Caid Essebsi avled på torsdag förmiddag.

Essebsi blev 92 år gammal och var världens äldsta sittande president vid sin död.

Han togs in på sjukhus i slutet av juni men hans tillstånd blev då snabbt bättre och han kunde återvända till sitt arbete.

Essebsi togs ändå igen in på sjukhus på onsdag och hans son uppgav att läget var allvarligt bara några timmar före dödsbudet.

Enligt landets grundlag kommer parlamentets talman nu att ta över tills en efterträdare kan väljas.

Talmannen Mohamed Ennaceur ska sväras in senare på torsdag, enligt den tunisiska regeringen.

Det är ändå oklart om grundlagen tillåter honom att göra det.

Maktvakuum befaras

Redan då Essebsi togs in på sjukhus första gången vaknade farhågor om ett destabiliserande maktvakuum.

Landet går till val i november och det är inte helt klart om en tillfällig ledare kan utses lagligt.

Enligt grundlagen kan antingen talmannen eller premiärministern sköta ämbetet i 90 respektive 60 dagar.

Det måste ändå godkännas av grundlagsdomstolen. Trots att grundlagen godkändes 2014 har ingen grundlagsdomstol ännu kunnat utnämnas.

Experter tror att de tunisiska makthavarna har försökt lösa det här problemet, och nu försöker ordna presidentval så snabbt som möjligt för att undvika ett eventuellt maktvakuum.

- Sannolikt kommer talmannen att ha ämbetet i två månader, samtidigt som de försöker få till stånd ett presidentval. Valet skulle ändå ha ordnats den 17 november, sade Youssef Cherif vid Columbia Global Centers i Amman.

Första folkvalda presidenten

Essebsi var en riktig veteran inom den tunisiska politiken och har haft en bärande roll i landets väg mot demokrati efter folkresningen år 2011.

Resningen satte igång den så kallade arabiska våren, då invånare på olika håll i regionen försökte följa tunisiernas exempel och avsätta envåldshärskare.

Till skillnad från de flesta andra länder har ändå Tunisien undvikit det kaos eller den tillbakagång till diktatur som de andra arabländer där folket reste sig.

Essebsi blev landets premiärminister efter att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali avsattes och ledde arbetet med att skriva en ny grundlag.

Han valdes till president år 2014 och var en av initiativtagarna till de förhandlingar mellan hans Nidaa Tounes-parti och islamistiska Ennahda som stabiliserade Tunisien.

Förhandlingarna där civilsamhället hade en bärande roll ledde också till att de grupper som deltog delade på Nobels fredspris år 2015.

Essebsi fick på sistone allt mer kritik för att äventyra civilsamhällets friheter och för att försöka positionera sin son som efterträdare.

Han hade inga avsikter att ställa upp för omval i november.

- Det är dags för yngre krafter att ta över, ska han ha sagt.

Trots att Tunisien har klarat sig bättre än många andra länder som skakades av arabiska våren lider landet ännu av svåra ekonomiska problem, stora samhälleliga klyftor och korruption.

Landet har också drabbats av flera svåra terrordåd.

Källor: Reuters, AP, AFP, Al Jazeera, BBC