Hoppa till huvudinnehåll

Badförbud vid Vägvik i Petalax – sju gånger för höga bakterievärden

Skylt som förkunnar badförbud på Sandö i Vasa.
Bilden är tagen vid Sandö i Vasa i fjol. Skylt som förkunnar badförbud på Sandö i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen förbud,vasa pingviner,badstränder

Sedan torsdag råder det badförbud vid Vägvik strand i Petalax efter att provtagningar visar att det finns för mycket avföringsbakterier (intestinala enterokocker) i vattnet. Källan till bakterierna är ännu okänd.

Provet som togs på tisdagen vid Vägvik visade på att det fanns 1 500 kolonibildande enheter (cfu) per 100 milliliter i vattnet.

Gränsvärdet för intestinala enterokocker är 200 cfu/100 milliliter, vilket betyder att halterna var sju gånger för höga. En vecka tidigare visade provtagningarna på 780 cfu/100 milliliter.

Kerstin Häggqvist, Miljö- och hälsoinspektör vid Västkustens miljöenhet, säger att de vanligtvis stänger en badstrand först efter tre efterföljande prover som är över gränsvärdena. Är det två som är över gränsvärdet blir det först avrådan och efter tre blir det badförbud.

– Nu var det så pass högt över gränsvärdet och dessutom är det varmt väder och det blir helg och folk vill säkert gärna bada, så vi beslöt att vi tar badförbudet nu direkt och hoppar över avrådan, berättar Häggkvist.

Orsaken ännu okänd

Orsaken bakom de höga värdena är ännu okänd.

– Bakterierna är sådana som är lite mer beständiga och klarar av lite miljövariation. Så det kan vara något äldre utsläpp eller något som sköljts från land. Bakterierna finns både hos människor och djur, säger Häggqvist.

Hur allvarligt är det med så höga värden?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Det finns alltid en risk när man badar att man får vatten i munnen och såklart ju högre halter det är desto högre risker är det att man får några symptom – som diarré och illamående.

Häggqvist säger också att vattnet kan påverka även om man inte sväljer något vatten, bland annat genom sår och slemhinnor.

– Ofta finns det också andra typer av bakterier om det finns mycket av en sort, så det kan påverka.

Häggqvist säger att de inte ännu hört om någon som blivit sjuk efter att ha badat vid Vägvik.

Nya prover på måndag

Nya prover kommer att tas på måndag.

– Beroende på vad det visar kan det bli aktuellt att utreda lite mer och ta mer prover runt omkring om man skulle hitta några spår, eller riktning på varifrån det kommer, säger Häggqvist.

Vid de övriga badstränderna i Malax och Korsnäs (Harrström, Molpe, Bergö, Bredhällan och Åminne) har bakteriehalterna inte varit över gränsvärdena. Vid stranden i Molpe finns däremot en del blågröna alger.