Hoppa till huvudinnehåll

Besvikelse för Liukkonen på huvuddistansen – dålig start förstörde dagen

Ari-Pekka Liukkonen simmar frisim.
Ari-Pekka Liukkonen slutade på 21:a plats i årets VM. Ari-Pekka Liukkonen simmar frisim. Bild: Lehtikuva simning,Ari-Pekka Liukkonen

Ari-Pekka Liukkonen har simmat både EM- och VM-finaler på 50 meter frisim men i årets världsmästerskap blev resultatet skralt. Liukkonen gick inte vidare från försöken och samma öde till mötes gick också Riku Pyötäkivi, Mimosa Jallow och Laura Lahtinen på sina distanser.

Med undantag av Laura Lahtinens två finländska rekord samt semifinalplatser för Lahtinen och Mimosa Jallow har det varit dåligt med framgångar för de blåvita simmarna i VM.

Dagens försökspass gav heller inget trendbrott. Ingen av kvartetten Ari-Pekka Liukkonen, Riku Pyötäkivi, Mimosa Jallow och Laura Lahtinen gick vidare från försöken.

Liukkonen som var EM-sjua i fjol och VM-sexa 2017 fick den här gången nöja sig med en 21:a plats på 50 meter frisim. Liukkonen simmade på 22,33 i sitt försöksheat på huvuddistansen och missade en semifinalbiljett med tolv hundradelar.

– Jag var långsam i starten och målgången var också dålig. Det gick inte speciellt bra. På grund av mina ryggproblem har jag inte kunnat träna starter på ett år, säger Liukkonen vars säsongsbästa är 22,06.

Riku Pöytäkivi skulle ha behövt simma mer än en sekund snabbare för att gå vidare till semifinal på 100 meter fjärilsim. Pöytäkivi slutade på 33:e plats med 53,62 då 52,44 var sista tid till semifinal.

"Sämre kunde det ha gått"

På damernas 50 meter fjärilsim var Sarah Sjöström i en klass för sig i försöken. För Mimosa Jallow gick det inte lika bra. Hon slutade på 20:e plats med tiden 26,62 – 36 hundradelar från en semifinalplats.

– Jag är ganska så nöjd. Det var en jämn insats och det är inte många gånger som jag simmat snabbare än den här tiden. Sämre kunde det ha gått, säger Jallow.

16-åriga Laura Lahtinen gjorde sin fjärde start i VM då hon i dag tävlade på 800 meter frisim. Lahtinens tid 8.54,94 gav en 31:a plats.

– Det kändes inte lika bra under själva tävlingen som under uppvärmningen. Jag försökte att inte bry mig om hur det kändes men under sista 200 meter blev det inga långa drag, säger Lahtinen.

Citatkälla: Simförbundet