Hoppa till huvudinnehåll

Dyster början på året på de österbottniska vägarna – tolv dödsfall i trafiken

En asfaltsväg med ängar och träd vid sidorna.
Antalet dödsfall på de österbottniska vägarna ökade. En asfaltsväg med ängar och träd vid sidorna. Bild: Jakob Lillas / Yle Österbotten,Riksväg 8

Under årets sex första månader dog sammanlagt tolv människor i vägtrafiken i de österbottniska landskapen. Under samma period i fjol var siffran sju.

Särskilt juni månads statistik för Södra Österbotten är dyster läsning. Fyra människor miste livet på vägarna i juni i år, jämfört med ett dödsfall i fjol.

I Mellersta Österbotten dog fem människor under perioden januari–juni. Jämfört med förra året är det en markant ökning. I fjol uppgick antalet dödsoffer till ett.

I Österbotten inträffade två dödsfall i trafiken från januari till juni i år.

Antalet skadade ökade i Mellersta Österbotten

Antalet skadade i trafikolyckor är däremot betydligt mindre i Österbotten och Södra Österbotten. I juni var antalet skadade 30, en halvering av fjolårets siffra.

I Mellersta Österbotten gick utvecklingen i motsatt riktning: antalet skadade i trafikolyckor var betydligt större än förra året. Över 30 personer skadades på vägarna i Mellersta Österbotten, när antalet under samma period i fjol var ungefär hälften lägre.

Sommaren är vanligen en mörk tid i trafiken jämfört med resten av året. En tredjedel av dödsfallen i trafiken inträffar under sommarmånaderna.

I hela landet sågs en tydlig topp i dödsfallsstatistiken i juni, då 15 fler människor miste livet på vägarna än förra året.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Alkuvuosi on ollut pohjalaisteillä synkkä – liikenteessä kuoli 12 ihmistä", skriven av Iina Kluukeri.

Läs också