Hoppa till huvudinnehåll

FC Lahti vann ”ödesmatchen” i Seinäjoki – knappade in på SJK:s försprång och närmade sig den övre slutserien

Mikko Hauhia och Joonas Sundman i närkamp under SJK-FC Lahti.
Mikko Hauhia och Joonas Sundman i närkamp. Mikko Hauhia och Joonas Sundman i närkamp under SJK-FC Lahti. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press FC Lahti,Seinäjoen Jalkapallokerho

Med fem matcher kvar av grundserien ligger FC Lahti nu fyra poäng bakom sexan SJK. Det efter en gedigen 2–0-seger över just Seinäjokilaget på bortaplan. Efteråt medgav Lahtislotsen Sami Ristilä att en förlust kunde ha kostat dem säsongen.

Två mål i den andra halvleken räckte till för FC Lahti på fredagskvällen. I fotbollsligaomgångens enda match blev det en 2–0-seger i Seinäjoki.

Det var Jasin-Amin Assehnoun som inledde målskyttet för gästerna då han pangade in 1–0 via SJK-mittbacken Jose Nadson i den 51:a spelminuten. Assehnoun var dessutom mer än inblandad i det andra Lahtismålet också, då han fixade fram en straff för gästerna 20 minuter senare.

Josue hade äran att förvalta straffsparken – och pangade också in 2–0-målet som blev matchens sista fullträff.

I och med segern steg FC Lahti upp till 22 poäng på 17 matcher, vilket är fyra poäng färre än SJK på sjätte plats med lika många matcher bakom sig i ligan så här långt. I klarspråk innebär det att lagen har fem matcher kvar av grundserien.

Livsviktig seger

Med tanke på slutserierna kan poängen ha varit livsviktiga för FC Lahti. SJK ligger nämligen på sjätte plats i ligan, den sista placeringen som berättigar spel i den övre slutserien. FC Lahti ligger nu åtta. IFK Mariehamn har likaså 22 poäng, men har spelat två matcher färre.

– Det var på sitt sätt en ödesmatch för oss, medger Lahtistränaren Sami Ristilä efteråt enligt STT.

– Med en förlust kunde vi i värsta fall ha tappat chanserna att nå många lag i tabellen. Vi förtjänade dessutom den här segern, fortsätter han.

På veckoslutet står flera matcher på programmet i ligan. På lördag står FC Honka värd för Ilves medan HJK får besök av krisande VPS. På söndag väntar i sin tur kamratmöte i Mariehamn mellan IFK och HIFK, medan KuPS gästar KPV och RoPS står värd för FC Inter. Samtliga matcher kör igång klockan 17.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport