Hoppa till huvudinnehåll

Festival i inre hamnen väntas locka storpublik - men det varma vädret ställer krav

ett terassområde med palmer och blåvitrandiga solstolar på en festival
ett terassområde med palmer och blåvitrandiga solstolar på en festival Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vasa,Palm,wasa festival

På fredagen kör Vaasa Festival igång i Vasa. På festivalen spelar flera stora namn och arrangörerna hoppas nu på storpublik. De här typen av evenemang är viktiga för en stad som Vasa, säger Erkki Laakso på Visit Vasa.

Under de senaste dagarna har det varit en hel del aktivitet i inre hamnen i Vasa. En stor scen och stängsel har satts upp i och runt omkring området.

två svarta soffor byggda av lastpallar på ett festivalområde
två svarta soffor byggda av lastpallar på ett festivalområde Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vasa,wasa festival

På fredag och lördag äger den fjärde upplagan av Vaasa Festival rum och publiken förväntas vara lika stor som förra året, om inte ännu större. Förra året besökte 14 000 personer festivalen.

Erkki Laakso som arbetar med försäljning och marknadsföring på Visit Vasa säger att man hoppas att det kommer mera folk än förra året.

- Målsättningen är 14 500 personer och förmodligen kommer det att spricka, säger Laakso.

En som ler framför kameran.
Erkki Laakso på Visit Vasa. En som ler framför kameran. Bild: Yle/August Treier festivaler,Vasa festival

Det varma vädret ställer krav på arrangörerna

Under de senaste dagarna har det varit väldigt varmt i Österbotten och vädret ser ut att fortsätta även under helgen.

Laakso säger att vädret är på arrangörernas sida även detta år men att det kan bli väldigt varmt. Men detta är något som man tagit i beaktande enligt Laakso:

- I fjol kom det feedback om att det inte fanns så många ställen där man kunde gå i skugga. Detta har man tagit i beaktande i år och nu finns det på flera ställen dit alla kan gå under skugga så det fläktar lite, även de med rörelsehinder. Man har även satt upp flera vattenposter, och därifrån är det gratis att fylla på vattenflaskan.

en rad vita öltält på en festival
en rad vita öltält på en festival Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vasa,tält,wasa festival

Påverkar inte trafiken

Trots att festivalen äger rum i inre hamnen, nära centrum tror Laakso att trafiken inte kommer påverkas nämnvärt.

- Inte så farligt, folk som kommer från andra orter kanske kommer med tåg eller flyg.

Från centrum till festivalområdet är det inte långt gångavstånd, vilket Laakso säger är något man från Visit Vasa tipsat om.

- Det är ju trots allt bara 800 meter från torget.

Enligt Laakso är läget ypperligt för Vaasa Festival:

- I två år så ordnades det här på idrottsarenorna som finns i Sandviken. Sen valde man i fjol att prova ordna det här i inre hamnen och det blev jättelyckat, säger Laakso.

Flera evenemang i och runt Vasa

Förutom Vaasa Festival händer det flera andra saker i och runt Vasa under veckoslutet. Under veckan har Vasa streetfood festival varit igång och musikfestspelen i Korsholm började på onsdagen.

Erkki Laakso säger att evenemang som Vaasa Festival är viktiga för en stad som Vasa.

- Det drar folk hit till staden och från Visit Vasa hoppas man på att evenemangen ska pågå under flera dagar. Det gynnar hotellen och restaurangerna. De här större pådragen är ju arbetsamma men de ger mycket, säger Laakso.

Är Vasa en turistvänlig stad?

- Vi försöker göra Vasa turistvänligare hela tiden. Alltid finns det saker som kan förbättras men vi är nog en turistvänlig stad, säger Laakso.

Stora namn spelar

På festivalen spelar både inhemska och utländska artister. Under fredagen spelar bland annat finländska Apocalyptica och Don Huonot men även Veronica Maggio, en av Sveriges stora popartister, gästar Vasa.

Veronica Maggio poserar i en portgång på Söder i Stockholm
Veronica Maggio uppträder på fredag. Veronica Maggio poserar i en portgång på Söder i Stockholm Bild: Kjell Ekholm/Yle Veronica Maggio

På lördag kan man bland annat höra den tidigare eurovisionsvinnaren Alexander Rybak spela tillsammans med Vasa stadsorkester och för den som vill rocka loss spelar bland annat det finska rockbandet Dingo senare på kvällen.