Hoppa till huvudinnehåll

Fin säsong för sjukampslöftet Amanda Liljendal från Borgå – nordisk mästare med ett nytt personbästa

En kvinna i startposition på en löpbana.
Amanda Liljendal vann guld i nordiska mästerskapen i Uppsala i början på juni. En kvinna i startposition på en löpbana. Bild: Yle/Rebecka Svedberg friidrott,Borgå Akilles,mångkamp,sjukamp,centralidrottsplan i borgå

Tidigare i sommar kammade Akilles sjukampslöfte Amanda Liljendal hem guldet i de nordiska mästerskapen i Uppsala. Samtidigt gjorde hon också nytt personbästa. Ett rekord hon hoppas slå ännu denna sommar.

- Jag känner att där ännu finns något att förbättra. Här är några tävlingar kvar så det finns en chans att det går bättre.

Liljendal berättar att tävlingen i Uppsala kom att bli höjdpunkten i hennes karriär. Hon slog sitt personliga rekord med 231 poäng. Liljendals personbästa ligger nu på 5335 poäng.

- Det var nog över förväntan. Jag hade bara som mål att slå mitt eget rekord och göra mitt bästa, så guldet var en rolig överraskning.

En kvinna sitter på en prispall fram för en konstgräsmatta.
Liljendal tror på ett nytt personbästa ännu i sommar. En kvinna sitter på en prispall fram för en konstgräsmatta. Bild: Yle/Rebecka Svedberg friidrott,Borgå Akilles,mångkamp,sjukamp,centralidrottsplan i borgå

Chansen att göra nytt personbästa inträffar redan nästa vecka. Då inleds Kalevalaspelen i Villmanstrand. Inför tävlingarna har Liljendal höga förväntningar.

- Jag har haft bra förberedelser och träningar inför tävlingarna. Det känns som att det gamla rekordet kan bli ännu bättre.

Bakgrund som handbollsspelare

Kastgrenarna är Liljendals styrka och spjut är hennes favoritgren. Det här kan bero på att Liljendal har bakgrund som handbollsspelare.

- Jag spelade länge handboll så jag har en ganska bra kastarm så det flyger ganska bra.

Liljendal började med friidrott för bara några år sedan. Till en början var det kula och spjut som gällde. I längden blev det enformigt och så småningom kom löpningen med i bilden.

- Vi bestämde oss för att testa på mångkamp och nu har det bara fastnat. Det är mångsidig träning och jag tycker mycket om det.

Planerad och mångsidig träning

För tillfället bor Liljendal i Åbo där hon studerar farmaci. Liljendal tillhör ändå hemmaklubben Akilles fastän stor del av träningen sker i Åbo, med hjälp av tränarna Mika Vakkuri och Stefan Tallqvist.

Än så länge har kombinationen av studier och träning inte ställt till med några problem.

- Det går bra att kombinera dem. Vi gör ingen snabb träning om jag är helt utmattad utan då anpassar vi programmet istället.

En kvinna som springer på en löpbana.
Liljendal har börjat sin friidrottskarriär på centralidrottsplan i Borgå. En kvinna som springer på en löpbana. Bild: Yle/Rebecka Svedberg friidrott,Borgå Akilles,mångkamp,sjukamp,centralidrottsplan i borgå

Som sjukampare behöver Liljendal träna styrka, uthållighet och snabbhet.

- Vi måste nog planera det ordentligt så att det inte blir för mycket av någonting så att grenarna börjar lida. Vi har haft fokus på snabbhet för att det krävs inom alla grenar.

Under träningssäsongen kan det bli upp till tio träningar i veckan. Sommartid är det lite lugnare för att kunna prestera maximalt under tävlingarna.

- Man ska se till att man är utvilad före en tävling. Sömnen kan bli knapp mellan de två tävlingsdagarna när man har adrenalin i kroppen.

Målet motiverar

Goda resultat och uppsatta mål driver Liljendal att fortsätta orka träna. I år är målet att få 5500 poäng i en tävling.

- Att sätta upp konkreta mål hjälper mig. När man uppnår dem så ser man att man har tränat hårt.

I framtiden hoppas Liljendal att hon ska få tävla i något stort mästerskap.

- Det är ännu en lång väg dit men det är säkert möjligt om allt går bra.

Efter Kalevalaspelen ska Liljendal försvara sin titel som finsk mästare i mångkamps-FM för juniorer. Därefter ska hon även tävla i enskilda grenar under FM-tävlingarna i Borgå.

Läs också