Hoppa till huvudinnehåll

Marko Anttila om hysterin som följde efter VM-guldet: ”Kanske blev det lite för mycket”

Marko Anttila lyfter pokalen
Marko Anttila blev en publikfavorit under och efter VM. Marko Anttila lyfter pokalen Bild: /All Over Press ishockey,Marko Anttila,Finlands herrlandslag i ishockey

Muggar såldes slut, vägskyltar sattes upp och tröjor trycktes. Mörkö-hysterin var total i slutet av maj då Finland vann VM-guld ishockey och Marko Anttila fick mer uppmärksamhet än någonsin tidigare.

Det har nu gått två månader sedan VM-finalen i ishockey där Lejonen besegrade Kanada med 3–1 och knep sitt tredje guld genom tiderna. Den spelare som mest kom att personifiera ett uträknat Lejonlag var lagkaptenen Marko Anttila.

Han blev ”Mörkö” med hela befolkningen efter sina mål i kvarts- semifinal och final. Anttila gjorde den viktiga 4–4-kvitteringen mot Sverige, gjorde matchens enda mål mot Ryssland och satte två strutar mot Kanada.

– Då slutsummern ljöd var jag fysiskt helt slut. Vi hade tre hårda matcher på fyra dagar bakom oss. Man började fundera hur länge festligheterna skulle pågå, säger Anttila till Yle Urheilu.

Svaret blev länge. Dagen efter finalen samlades runt 50 000 personer i Kajsaniemiparken i Helsingfors för att fira guldet och inom laget varade festligheterna i fem dagar.

– Jag minns då vi åkte med buss till Kajsaniemi och såg folkhavet. Det var en otrolig känsla, säger Anttila.

Anttila och Lejonen står på scenen i Kajsanemiparken och firar guldet
Festligheterna pågick i flera dagar efter VM-guldet. Anttila och Lejonen står på scenen i Kajsanemiparken och firar guldet Bild: EPA-EFE/JARNO KUUSINEN ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Marko Anttila

Även under sommaren har guldet firats på många håll i landet då spelarna tagit med sig pokalen till sina hemorter.

I samband med guldet blev Marko Anttila en kultspelare och hela nationens stora favorit.

”Löikö Mörkö sisään” blev ett begrepp och Mårran dök upp lite här och där i olika former som på tröjor, skyltar och som tatueringar. Även muggen med Mårran som motiv såldes slut.

– Kanske blev det lite för mycket. Det finns många viktiga spelare i ett lag. Hela lagets insats var en viktig och fantastisk sak. Jag har sett en del roliga saker men det är saker som får en att le, säger han.

Lejonen lyckades beröra många

Under tiden efter guldet har Anttila fått vänja sig med att bli mer igenkänd än tidigare.

– Jag har försökt leva ett normalt liv. Att gå till butiken och liknande saker hör fortfarande till vardagen, säger Anttila som i juni åkte på semester till Italien där han kunde vara lite mer anonym.

Anttila säger också att han är stolt över att Lejonen lyckades beröra människor i alla åldrar.

– Vi väckte känslor hos människor som inte så ofta följer med ishockey. Det är fint att det inne i de djupaste urskogarna skreks under våra matcher, säger han.

Marko Anttila, jääkiekkoilija
Marko Anttila, jääkiekkoilija Bild: Jaani Lampinen / Yle Marko Anttila,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Jokerit

Läs också