Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för vibriobakterier som har högsäsong i augusti - största förekomsten i Finland är i Åbolands och Ålands skärgårdar

Ejdrar sitter på en klippa ute på havet.
Simma inte i havet om du har sår på fötterna eller dåligt immunförsvar uppmanar infektionsläkare. Ejdrar sitter på en klippa ute på havet. Bild: Yle/Nora Engström Bengtskär,fyrar,Skärgårdshavet,skärgårdar,hav,sommar,Kimitoön,ejder,åda

Vibriobakterierna lever i salt och varmt vatten och kan orsaka allvarliga infektioner. Augusti är högsäsong för infektionsfall av vibriobakterier och på grund av klimatförändringen kommer fallen att öka, säger THL, Institutet för hälsa och välfärd.

Vid Åbo universitetscentrasjukhus, ÅUCS, har man hittills i år haft ett fall av vibrioinfektioner, men fallen kommer troligtvis att öka då vi går in mot augusti.

Det säger infektionsläkaren Esa Rintala, som är överläkare vid enheten för sjukvårdshygien och infektionsbekämpning vid ÅUCS.

- Förra året hade vi sju fall och året före det ett fall, så det är inte en så vanlig infektion, men några av fallen har varit sepsis och hud- och sårinfektioner, vilket är allvarliga infektioner.

En 3D-bild på bakterier.
Det finns flera vibriobakterier och den mest kända är kolera. Här i Finland och kring Östersjön är det ännu inte kolera som kommit, men nog en nära släkting. En 3D-bild på bakterier. Bild: Vladimir Kolosov bakterier,mikrob

Vad är sepsis, hur undviker man vibrios och vad är symptomen?

Sepsis är en allvarlig infektion som tidigare kallades blodförgiftning. Den kan man få om man smittas av vibriosbakterier.

Det påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska.

Det kan vara livshotande.

Blir man smittad av vibrios kan man också drabbas av hudinfektioner och sår på fötterna.

Symptomen för vibrios är till exempel magsjuka, diarré, kräkningar och feber.

Såhär underviker man vibrios:

  • Undvik att äta skaldjur och fisk som inte har upphettats.
  • Ha god handhygien.
  • Drick inte badvatten.
  • Bada inte om du har sår på fötterna eller dåligt immunförsvar.

Källa: THL och Esa Rintala.

Klimatförändringen ökar antalet vibriobakterier

Vibriosbakterier som förekommer mest i Åbolands skärgård med omnejd är två till antalet, Vibrio cholerae och Vibrio vulnificus, säger Rintala.

Den första ska inte förknippas med kolera, som är en tropisk sjukdom.

Den andra är den farligaste, säger Rintala, den som kan leda till hudsjukdomar och sepsis.

esa rintala i blå piké-skjorta.
Kom ihåg att uppsöka läkare om du känner av allvarliga symptom för vibriosmitta, såsom hud- eller sårinfektion vid fötterna, säger Esa Rintala. esa rintala i blå piké-skjorta. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo universitetscentralsjukhus,infektionsläkare

Situationen ser ganska bra ut just nu med vibriofall vid sjukhusen, men både Rintala och THL säger att klimatförändringen leder till fler fall av vibrios.

- I framtiden kan situationen öka på grund av klimatförändringen, då den orsakar högre temperaturer i vattnet, vilket orsakar högre risk för just vibriobakterier, säger Rintala.

Vet inte varför andra bakterier ökar

Även förekomsten av andra bakterier ökar när temperaturen blir högre.

Trots att bakterierna tycker om värme så är alla inte farliga, men Rintala påminner om att även de farligare sorterna ökar.

- Vi har sett att streptokock- och stafylokockinfektioner har ökat år efter år nu, men det beror inte på vatteburna infektioner, då dessa är vanliga hudinfektioner. Men de ökar och vi vet inte varför.

bakterieodling
Det görs forskning inom flera olika bakteriearter vid ÅUCS, men Rintala skulle gärna se att man också forskar i vattenburna bakterier, såsom vibrio. bakterieodling Bild: Yle/Parad Media efter nio

Just vibriobakterierna har högsäsong i augusti, men har redan funnits i vattnet både i juni och juli.

Vill man se hur läget ser ut med vibriobakterierna kan man titta på kartan som upprätthålls av ECDC, Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Den visar inte vilken typ av vibriobakterier som finns, men nog förekomsten av bakterierna.

På kartan lägger man också märke till den tydliga ökningen av förekomsten av vibriobakterier här i våra områden i Finland.