Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Jag är väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven - dramat kring rapparen ASAP Rocky fortsätter

Donald Trump under en presskonferens utanför Vita huset den 19 juli.
Donald Trump under en presskonferens utanför Vita huset den 19 juli. Donald Trump under en presskonferens utanför Vita huset den 19 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump rasar mot Sverige och Sveriges statsminister Stefan Löfven, efter att den amerikanske rapartisten ASAP Rocky åtalades för misshandel i Sverige igår. Enligt Trump har Sverige svikit både USA och afroamerikanerna.

På torsdagen åtalades rapartisten Rakim Mayers, känd som ASAP Rocky, för misshandel för sin roll i ett gatubråk i Stockholm i slutet av juni. Han har suttit häktad i Sverige sedan den 5 juli och fallet har fått stor internationell uppmärksamhet.

Nu är USA:s president arg på hur fallet hanterats. "Mycket besviken på statsminister Stefan Löfven för att han inte kunnat agera. Sverige har svikit vår afroamerikanska gemenskap i USA" skrev Trump på Twitter natten till fredagen.

Bland bevisningen mot ASAP Rocky finns filmklipp på gatubråket i Stockholm den 30 juni. Trump skriver att han sett klippen och att artisten förföljdes och trakasserades av bråkmakare. "Behandla amerikaner rättvist!", skriver Trump och han kräver att ASAP Rocky friges

"Vi gör så mycket för Sverige, men det tycks inte vara ömsesidigt. Sverige borde fokusera på sitt verkliga brottsproblem!", avslutar Trump.

Rättegången mot ASAP Rocky och två andra män i hans följe, som också misstänks för misshandel, börjar nästa tisdag i Stockholms tingsrätt.

Arkivbild på rapartisten ASAP Rocky från den 13 september 2018 i New York.
Arkivbild på rapartisten ASAP Rocky från den 13 september 2018 i New York. Arkivbild på rapartisten ASAP Rocky från den 13 september 2018 i New York. Bild: AFP / Lehtikuva A$AP Rocky

Stefan Löfven kommenterar inte

Aftonbladet har sökt Löfven och utrikesminister Margot Wallström för kommenterar om Trumps senaste twitterinlägg.

Löfvens pressekreterare Mikael Lindström skriver i ett sms till Aftonbladet att Löfven inte kommenterar inläggen.

"Det är inget som statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess", skriver Lindström till Atfonbladet.

Det är också vad Löfven själv sagt tidigare under processen kring ASAP Rocky.

Trump verkar djupt engagerad i fallet

USA:s president har tidigare låtit betydligt försonligare i förhållande till Löfven. Bland annat efter att han och Löfven hade haft ett telefonsamtal angående häktningen av ASAP Rocky den 20 juli.

"Hade nyss ett väldigt bra samtal med Stefan Löfven som försäkrade mig om att den amerikanska medborgaren ASAP Rocky kommer att behandlas rättvist. Dessutom försäkrade jag honom om att det inte finns någon risk för att ASAP försöker fly och jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen....", skrev Trump då.

Det svenska rättssystemet har inget borgensförfarande.

Också då var Löfven helt tydlig med att den svenska regeringen inte kan ingripa i det här ärendet.

Stefan Löfven under EU-toppmötet i Bryssel den 2 juli.
Stefan Löfven under EU-toppmötet i Bryssel den 2 juli. Stefan Löfven under EU-toppmötet i Bryssel den 2 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

- I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar, sade Löfven till TT då.

Enligt planerna skulle ASAP Rocky vara en av huvudartisterna på Blockfest i Tammerfors i mitten av augusti. Det är få som vågar tro att han kommer att uppträda där. Han har tvingats ställa in många spelningar efter att han greps i Stockholm.

Källor: SR, DN, Aftonbladet, SVT, Yle

Läs mera:

Svenska åklagare: ASAP Rocky åtalas för misshandel och sitter fortfarande häktad

Artisten Rakim Mayers, känd under namnet ASAP Rocky, åtalas för misshandel och kommer att sitta häktad fram till rättegången.