Hoppa till huvudinnehåll

Våldsbrotten och drogrelaterade brotten ökat i Sydsvästra Finland – betydande skillnader mellan landskapen

En polis med ryggen mot bilden, stilla hav i bakgrunden.
En polis med ryggen mot bilden, stilla hav i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle polisen,polisen i åbo

Antal brott mot strafflagen har minskat vid området för polisinrättningen i Sydvästra Finland. Däremot har våldsbrotten och drogrelaterade brotten ökat.

Under årets första hälft registrerades något färre brott mot strafflagen än under motsvarande period i fjol i Sydvästra Finland. I början av år 2018 registrerades 18 264 brott av den här typen. I år registrerades 189 brott färre.

Egendomsbrotten har minskat medan våldsbrotten och mängden trafikbrott och drogrelaterade brott har ökat.

Stor skillnad i våldsbrottsstatistiken mellan landskapen

Våldsbrotten minskade i Satakunta med 15 procent, det vill säga 88 färre våldsbrott gjordes i jämförelse med ifjol. I Egentliga Finland har däremot våldsbrotten ökat med 7,68 procent, alltså 104 fler.

- Våldsbrottsstatistiken i Satakunta ser bra ut. Ännu förra året visade statistiken en ökning i våldsbrotten, men nu ser det bra ut. I Egentliga Finland har däremot förra årets ökande trend fortsatt, säger polischef Tapio Huttunen.

Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning
Tapio Huttunen. Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning Bild: Yle/Linus Hoffman tapio huttunen

Antalet sexualbrott har ökat med en femtedel i Sydvästra Finland. Den här ökningen syns också främst i Egentliga Finland.

- Gällande sexualbrotten har våldtäktsbrotten minskat medan andra sexualbrott har ökat. Orsaken till ökningen kan bero på den öppnare diskussionen om sexualbrott och att det skett en förändring i anmälningsaktiviteten, säger Huttunen.

Fler kör under påverkan av droger

I Sydvästra Finland registrerades totalt 1781 drogrelaterade brott, vilket är en ökning med 13 procent i jämförelse med förra året. Också här finns betydande skillnader mellan landskapen. I Satakunta minskar antalet drogrelaterade brott medan det i Egentliga Finland ökat med nästan en fjärdedel, 24 procent.

- De drogrelaterade brotten är typiska övervakningsbrott som upptäcks i samband med polisens egna utrednignar. Från den här statistiken kan vi dra slutsatsen att använding av droger har ökat.
Gällande antalet grova narkotikabrott kan antalet variera betydligt från år till år.

- Att så pass många grova narkotikabrott förekommit i början av året visar ändå att det finns ett stort utbud av droger i Egentliga Finland, säger Huttunen.

Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver. Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov Droger

Grova fall av äventyrande av trafiksäkerheten, rattfyllerierna ökat

Sedan början av året har det gjorts närmare 20 procent fler brottsanmälningar gällande grova fall av äventyrande av trafiksäkerheten. Förra året registrerades 256 fall medan 306 registrerats i år.

Rattfyllerierna har ökat i Sydvästra Finland med över 10 procent, både normala och grova fall har ökat.

Också antalet fall av förande av fordon under påverkan av narkotika har ökat ytterligare. Var tredje som blivit fast för rattfylleri har kört under påverkan av narkotika.

Enligt Huttunen visar statstisken för början av året att brottsläget i Sydvästra Finladn är stabilt.

- Bortsett från trafikbrotten har brotten sjunkit, säger Huttunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland