Hoppa till huvudinnehåll

Bestörtning och ilska i Italien över mord på polis - amerikaners misslyckade kokainköp ledde till brutal knivhuggning

Minnesplats för polis i Rom som knivhöggs av två amerikanska turister.
Minnesplats för polis i Rom som knivhöggs av två amerikanska turister. Rom

I Rom har två unga amerikanska turister gripits för mord på en polis. Polisen försökte gripa dem i samband med ett misslyckat köp av narkotika och knivhöggs flera gånger.

Natten till fredag hade den 35-åriga polisen Mario Rega Cerciello nyligen återvänt tillbaka i tjänst efter sin smekmånad. Det var under natten som Cerciello och hans kollega mottog en anmälan om stöld.

Tjuvarna ifråga var två amerikanska 19-åringar. De uppges ha befunnit sig i Rom på studieresa och hade planer på att återvända hem till San Francisco under fredagen.

De två tonåringarna hade försökt köpa kokain och i stället fått krossade aspirintabletter.

Hämnades på langaren

Enligt italienska medier hämnades tonåringarna genom att stjäla en väska av langaren. De flydde med väskan, som innehöll langarens telefon och en summa pengar.

Väskans ägare ringde sin egen telefon och lyckades komma överens om att köpa tillbaka väskan för en summa pengar. En mötesplats fastslogs, men langaren kontaktade polisen i stället.

När de två poliserna anlände till platsen drog en av tonåringarna fram en kniv och högg Cerciello i bröstet, åtta gånger. Han dog senare på sjukhus.

Hyllning till mördad polis i Italien.
"Farväl Mario" lyder budskapet på ett banér som hyllar den avlidne polisen. Hyllning till mördad polis i Italien. mord

Tonåringarna lämnade sedan platsen och spårades till ett fyrstjärnigt hotell i Rom där de greps av polisen. Tonåringarnas väskor var färdigt packade och de hade planer på att flyga hem samma kväll.

I hotellrummet hittade polisen en lång kniv och en blodstänkt skjorta. Gärningsmannen erkände senare att han knivhuggit Cerciello. Han uppgav att han trodde att poliserna var langarens vänner och fick panik. Enligt italienska medier var poliserna civilklädda när de försökte gripa tonåringarna.

Politisk debatt och chock i Italien

Mord på poliser är sällsynta i Italien, och fallet har väckt både sorg och ilska. Politiker från alla partier har fördömt dådet.

- Vi hoppas att mördarna av vår stackars polis aldrig lämnar fängelset. Jag vill påminna gärningspersonerna att i USA finns det risk för dödsstraff när man dödar. Jag påstår inte att vi går så långt, men livstids fängelse, visst, skrev Italiens premiärminister Matteo Salvini på Instagram.

Vänsterpolitikern Laura Boldrini är inne på samma hårda linje.

- Jag hoppas de som greps för det här hemska brottet straffas hårt. Det är oacceptabelt att man som 35-åring dör bara för att man gör sin plikt, sade hon på fredag.

Mordet har väckt stora rubriker i Italien. Många har hedrat Cerciello genom att placera blommor och ljus på platsen där han dog.

Cerciello kommer att begravas på måndag i sin hemstad i närheten av vulkanen Vesuvius.

Källor: AFP, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes