Hoppa till huvudinnehåll

Finland får svidande kritik från Ungern - än en gång

Ungerns premiärminister Viktor Orban utropade sig till segrare i parlamentsvalet.
Ungerns premiärminister Viktor Orban utropade sig till segrare i parlamentsvalet. Bild: EPA/Laszlo Beliczay ungern premiärminister

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kritiserat Finland i hårda ordalag. Under ett politiskt möte i Rumänien under lördagen beskyllde Orbán Finland bland annat för dubbelmoral.

Orbán påpekar att Ungern kommer att behöva ha stort tålamod under tiden som Finland är EU:s ordförandeland.

- Vi behöver ha goda nerver när våra finländska vänner bedömer tillståndet på vår rättsstat. Vi får varken le eller skratta, utan vi måste hållas lugna och ge bra svar, säger Orbán.

Enligt Orbán är det skrattretande att Finland i egenskap av EU-ordförandeland har lyft fram problem i det ungerska rättssystemet.

Orbán anser att Finland istället borde ta sig en titt på sitt eget rättsystem, bland annat på bristen av en grundlagsdomstol och på att Finlands domare utses av presidenten.

EU-pengar till länder som följer rättsstatsprincipen

Ett av Finlands mål under tiden som EU-ordförandeland är att binda EU:s stödpengar till att länder som stöds måste uppfylla rättsstatsprincipen.

Ungern är ett av de EU-länder som får mest stödpengar från EU och motsätter sig det här målet.

Orbáns kritik var inte ny

Det här var första gången Viktor Orbán själv kritiserade Finlands rättsväsende, men kritiken är inte ny.

Regeringskontrollerade medier i Ungern ifrågesatte öppet Finlands domstolsväsende och våra mediers oberoende för några dagar sedan. Också den ungerska regeringens statssekreterare Zoltán Kovács stod bakom en kritisk bloggtext.

Det här skedde efter att europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) meddelade att brister i rättsstatsprincipen kommer att uppmärksammas under Finlands EU-ordförandeskap.

Källor: Yle Uutiset

Läs också