Hoppa till huvudinnehåll

”Förfärligt” HJK och besviket VPS delade på poängen i värmeböljan – TPS förstörde festen i Jakobstad

Tim Väyrynen protesterar medan Mattias Gestranius pratar med Martin Kompalla
Tim Väyrynen protesterar medan domaren Mattias Gestranius pratar med VPS-keepern Martin Kompalla. Tim Väyrynen protesterar medan Mattias Gestranius pratar med Martin Kompalla Bild: Lehtikuva HJK Helsingfors,Vaasan Palloseura

Varken HJK eller VPS verkade hemskt nöjda med resultatet på Tölö fotbollsstadion på lördagen. Efter 90 spelade minuter stod det 1–1 mellan lagen. I Jakobstad lyckades TPS vända och vinna mot Jaro.

– På ett sätt smakar det helt gott, men med tanke på att vi ledde så känns det ju dåligt, summerar VPS-liraren Juho Lähde för Ruutu efter matchen.

– Helt förfärligt, rent utsagt, kompar HJK-kollegan Nikolai Alho.

Nej, delade poäng var varken på HJK:s eller VPS önskelista på lördagen.

Vasalaget, som fortfarande får jaga sin första seger i ligan den här säsongen, inledde målskyttet i matchen. Det var Alain Ebwelle som pangade in bollen strax före pausvilan från straffpunkten.

Efter den efterlängtade nedkylningsstunden i omklädningsrummet var HJK igen starkare. Utdelningen kom i matchens 54:e minut då Tim Väyrynen satte 1–1-målet. Matchens sista mål.

– Det var hett och svettigt i dag. Synd att vi inte fick mer från den här matchen. För åskådarna var det säkert en underhållande tillställning, säger Lähde.

– Vi höll boll men kom inte till avslut. Att det var hett är ingen bortförklaring. Inte heller att vi spelade i Belgrad i veckan. Ingen bryr sig om sådant efteråt. Resultatet är det enda som har en betydelse, säger Alho.

Tungt poängtapp för HJK – TPS såg däremot till att fixa full pott

Då Ilves dessutom tog en 2–1-seger borta mot FC Honka på lördagen innebar dagens resultat att HJK halkar efter ytterligare i tätkampen i ligan. ”Klubi” ligger fortfarande femma med 27 poäng, men har spelat fler matcher än resten av tätsextetten.

Ilves har i sin tur inkasserat 32 poäng den pågående säsongen.

VPS ligger fortfarande sist, med nu sammanlagt nio poäng – en poäng efter KPV, som ställs mot KuPS i morgon.

I ettan stod ett toppmöte på programmet i ett Jakobs dagar-firande Jakobstad. Till hemmapublikens glädje var det dessutom Jaro som slog till först mot TPS.

Matchen hade endast blivit nio minuter gammal då Luis Enrique Robles satte in 1–0. Målet blev Jaros enda i matchen.

TPS-anfallaren Oskari Jakonen utmanar Jaroförsvarare.
TPS slog Jaro. TPS-anfallaren Oskari Jakonen utmanar Jaroförsvarare. Bild: Yle / Mattias Simonsen FF Jaro,Turun Palloseura (fotboll),Oskari Jakonen

I den andra halvleken klarade TPS däremot att panga in spelredskapet två gånger – först i form av Albijon Muzaci och sedan Joakim Latonen – och stal poängen på Centralplan.

Med en seger kunde Jaro ha knappat in rejält på TPS försprång i tabellen, men nu såg Åbolaget istället till att Haka inte fick rycka allt för mycket då de slog EIF med hela 6–2 tidigare på lördagen.

TPS damlag stod i sin tur värd för ONS på Övre plan i Åbo, men åkte på en 0–2-förlust. Ligaettan HJK klarade däremot av att avfärda KuPS med 4–0 på bortaplan.

I Nedervetil fick IK Myran besök av FC Honka, men klarade inte av att skrälla mot Esbodamerna. Slutresultatet skrevs där 2–1 till gästerna.

Resultat:

Fotbollsligan
FC Honka – Ilves 1–2 (1–0)
HJK – VPS 1–1 (0–1)

Ettan
FC Haka – Ekenäs IF 6–2 (2–1)
FF Jaro – TPS 1–2 (1–0)
AC Kajaani – TPV 3–0 (1–0)
MuSa – KTP 2–1 (0–1)
MyPa – AC Oulu 0–2 (0–0)

Damligan
TPS – ONS 0–2 (0–2)
KuPS – HJK 0–4 (0–2)
Ilves – TiPS 0–4 (0–2)
IK Myran – FC Honka 1–2 (0–1)
JyPK – Åland United 0–0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport