Hoppa till huvudinnehåll

Hulkko gladde med finalplats i VM – Sjöström tog efterlängtat guld och blev historisk

Ida Hulkko simmar bröstsim.
Ida Hulkko säkrade Finlands första finalplats i VM. Ida Hulkko simmar bröstsim. Bild: Lehtikuva simning,Ida Hulkko

Finland kommer att ha en simmare i VM-final på en individuell distans. Ida Hulkko grejade en plats bland de åtta bästa på 50 meter bröstsim. Det här är stort för mig, säger hon.

Ida Hulkko visade redan på morgonen att formen är bra och de fina takterna höll i sig även i semifinalen på eftermiddagen.

Hulkko simmade drygt två tiondelar långsammare än i försöksheatet men tiden 30,91 var den sjätte snabbaste och tog henne till söndagens final.

– Jag kände ingen press och var heller inte nervös. Jag njöt av simningen. Tiden är inte speciellt bra men som tur var de andra inte så snabba heller.

– Målsättningen har varit en finalplats och jag tror på en betydligt bättre tid imorgon. Det här är stort för mig, säger Hulkko till Yle.

Snabbast av alla i semifinalerna var Lily King och det med klar marginal. Hon besegrade tvåan Julija Jefimova med 38 hundradelar och var över sekunden snabbare än Hulkko.

Uimari Ida Hulkko
Ida Hulkko. Uimari Ida Hulkko Bild: Jari Kärkkäinen/Yle simning,Ida Hulkko,Simmare damer

15:e VM-medaljen för Sarah Sjöström

Inför den näst sista dagen i VM stod den svenska stjärnan Sarah Sjöström fortfarande utan guld i detta mästerskap. Men nu kom guldet på 50 meter fjärilsim – hennes tredje raka på distansen.

Världsrekordhållaren fick inte den bästa starten men kopplade greppet om guldet drygt halvvägs in i loppet. Sjöström var till slut överlägsen och vann med 33 hundradelar före holländskan Ranomi Kromowidjojo.

Guldet gjorde också Sjöström historisk då hon nu tagit 15 medaljer i VM-sammanhang. Ingen kvinnliga simmare har så många individuella medaljer.

Katinka Hosszu och Julija Jefimova har också chansen att nå samma saldo under detta mästerskap.

20 minuter efter guldet var Sjöström i bassängen igen då hon hade den snabbaste tiden av alla i semifinalerna på 50 meter frisim. Finalen på den distansen avgörs på söndag.