Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Regeringen tyglar elektricitetens överföringsavgifter redan på hösten med proposition till riksdagen

Katri Kulmuni.
Näringsminister Katri Kulmuni. Katri Kulmuni. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni

Regeringen ska föra lagändringar som kontrollerar elektricitetens överföringsavgifterna till riksdagen redan i höst. Näringsminister Katri Kulmuni (C) berättade om saken till Uutissuomalainen.

Enligt Kulmuni sänker man på taket för de årliga höjningarna på överföringsavgifterna, som har varit 15 procent.

Man förlänger också utjämningsperioden vid underavkastning från fyra till åtta år, vilket är en sak som energibolagen har önskat och som står i regeringsprogrammet.

Den korta utjämningsperioden har skapat press på bolagen att höja konsumentpriserna.

- På de här två sätten försöker vi bromsa pressen på höjningen av överföringsavgifterna. Man kan göra det här snabbt genom att ta lagförslagen till riksdagen på hösten, säger Kulmuni.

Enligt henne funderar man i ministeriet även på andra sätt som man kan kontrollera överföringsavgifternas höjning. Kulmuni ville ändå inte kritisera energibolagen för höjningarna som har gjorts under de senaste åren.

Bolagen har främst satsat på leveranssäkerheten genom att föra över elöverföringen från luftledningar till markledningar.

- De följer lagen när man i tiderna fattade beslut om vädersäkra elnät. Men allt gick inte som planerat när lagen stiftades. Vi vill inte att ha stora elavbrott, men vi vill inte heller att människor måste betala för orimliga höjningar på överföringsavgifterna.

Enligt Uutissuomalainen har priserna på vissa områden ökat med till och med tiotals procent sedan 2010.

Källa: Uutissuomalainen

Läs också