Hoppa till huvudinnehåll

WHO varnar för elektroniska cigaretter: Utan tvivel skadligt för hälsan

En man som röker en e-cigarett.
En man som röker en e-cigarett. Bild: AFP / Lehtikuva e-cigaretter

WHO kräver regleringar för e-cigaretter som har marknadsförts som ett hälsosammare alternativ till traditionella cigaretter. Organisationen varnar för e-cigaretters hälsorisker.

Enligt WHO är e-cigaretter obestridligen skadliga för hälsan och därför borde produkterna regleras.

När man röker e-cigaretter andas man in nikotinhaltig ånga.

E-cigaretterna har bland annat blivit populära bland personer som försöker sluta röka, eftersom man anser att de inte är lika skadliga som traditionella cigaretter.

E-cigaretter innehåller inte tobak eller tjära. Myndigheterna i många länder oroar sig ändå att e-cigaretter har lockat nya användare till att börja röka, speciellt ungdomar.

Man vet inte ännu exakt hur e-cigaretter påverkar hälsan.

- Fastän man inte har avgjort noggrant för hurudan stor risk användning av elektroniska nikotindoserare utgör så är det utan tvekan skadligt och borde därför regleras, säger WHO i sin nya tobaksrapport.

Enligt WHO finns det inte tillräckligt med bevis som skulle stöda påståendet att e-cigaretter hjälper rökare att sluta röka traditionella cigaretter.

- I de flesta länderna där e-cigaretter är tillgängliga så använder majoriteten av användarna både dem och traditionella cigaretter, vilket inte har just några som helst fördelar för hälsan.

San Francisco har redan förbjudit tillverkning och försäljning

Regleringen av elektroniska cigarettprodukter har varit knapp. I juni meddelade ändå San Francisco som första staden i USA att de förbjuder försäljning och tillverkning av e-cigaretter.

Förbudet motiverades med den dramatiska ökningen av antalet ungdomar som använder e-cigaretter.

I bland annat Kina planerar man även att reglera e-cigaretter.

Stora cigarettföretag har under de senaste åren satsat stort på marknadsföringen av e-cigaretter.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa