Hoppa till huvudinnehåll

F1-experten hyllar ryska skrälltrean – men vill inte kritisera stjärnförarna trots dyra missar: ”Det är ett millimeterspel”

Valtteri Bottas kör ut på banan i sin vita Formula 1 bil.
Stunden då Valtteri Bottas insåg att loppet var kört. Valtteri Bottas kör ut på banan i sin vita Formula 1 bil. Bild: xpbimages.com / All Over Press Valtteri Bottas,Formel 1

Fredrik af Petersens är väldigt nöjd med hur Tysklands grand prix visade sig bli. Ett underhållande lopp som bjöd på mycket action som fansen uppskattade – även om Valtteri Bottas högst troligen är mycket mycket bitter, säger han.

Fredrik af Petersens, vilket race. Det känns omöjligt att sammanfatta kort, men jag tänker ändå tvinga dig försöka.

– Om vi glömmer orden ”dramatik”, ”spännande” och allt i den stilen så skulle jag kalla det ett otroligt underhållande lopp. Det var ett sådant lopp som vi har väntat på länge. Det har varit monotont med Mercedes-dominansen.

– Det var också det första blöta loppet för säsongen. Det märktes också på publiken hur underhållande det var. Fastän de blev blöta så var det ett enormt tryck och jubel på läktarna.

Vem skulle du lyfta fram som den största vinnaren i dagens lopp?

– Jag skulle faktiskt vända på prispallen och säga att Daniil Kvjiats tredjeplats var helt fantastisk. Han gjorde en fantastisk körning. Sebastian Vettel, att köra upp sig från sista plats till tvåa är inte heller fel. Inget illa mot Max Verstappen heller. Han har en otrolig bilkontroll.

En sak man måste lyfta fram är att det inte bara var oerfarna förare som stod för misstag på den våta banan, utan riktigt tunga namn. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Max Verstappen. Vad beror det på? Är Hockenheim speciellt svår för förarna eller var de inte bara tillräckligt alerta?

– Det är så på alla banor när det är halt. Jag skulle vilja säga så som någon förare sa för många herrans år sedan. När visiret trillar ner så kopplar hjärnan ut. Så var det lite grann i dag också. Man ska ju inte kritisera dem, även om det är lätt att göra så från läktarplats.

Bittert, mycket mycket bittert― Fredrik af Petersens om Valtteri Bottas

– Kör man in i en kurva i 200 km/h och gör en miss så kan det kosta en tävlingen. Har man tur så kan man komma upp igen, men har man otur så hamnar bilen i räcket. Det är ett millimeterspel. Till och med en femfaldig världsmästare kan köra av banan och skada bilen.

– Men alla gör vi misstag. Det här handlar ändå om världens bästa förare.

Valtteri Bottas var alltså en av dem som gjorde ett misstag i dag då han körde ut i den näst sista kurvan, åkte in i vallen och förstörde bilen. Det i ett jätteläge att knipa viktiga VM-poäng – hur stort bakslag är det här för honom?

– Jag har inte talat med honom ännu, men jag skulle våga tippa att han är otroligt sur på sig själv. Helt som du säger hade han ett enormt läge att ta massor med poäng på Lewis i sammandraget. Ett rejält nederlag, tyvärr. Frågan är om han inte hade haft en chans att attackera Max Verstappen.

– Men nu gick han lite för hastigt in i en kurva och det gick inte att korrigera. Bittert, mycket mycket bittert och man kan bara hoppas att han glömmer det så snabbt som möjligt.