Hoppa till huvudinnehåll

Finalisten Hulkko och stortalangen Lahtinen får tummen upp av Yles simexpert – men de stora namnen lämnade mycket att önska: ”De kommer inte upp till sin nivå”

Ida Hulkko.
Ida Hulkko fixade den enda finalplatsen för Finland. Ida Hulkko. Bild: Lehtikuva Ida Hulkko

En finalplats och tre semifinalplatser. Där Finlands saldo i bansimningen på sim-VM 2019. Yles simexpert Vesa Hanski hade inte förväntat sig mycket mer än så, men tycker ändå det är synd att de tunga namnen misslyckades.

Inför VM konstaterade Hanski för Yle Sporten att Finland realistiskt sett kunde vänta sig högst två finalplatser. Det blev en.

Då det senast begav sig var saldot en finalplats och fyra semifinalplatser. Därför ska man inte kalla årets resultatrad allt för dålig, påpekar han nu.

– Det är inte lätt att nå en VM-final. Vi håller ungefär samma nivå som senast, det blir inte bättre men inte sämre heller. Om vi talar om resultaten alltså, säger han nu.

Vesa Hanski har arbetat som polis i 15 år.
Vesa Hanski. Vesa Hanski har arbetat som polis i 15 år. Bild: Yle/Carmela Johansson polis i åbo

Ida Hulkko var den enda finländaren som knep en finalplats då hon var sjätte snabbast i semifinalerna på 50 meter bröstsim. I finalen ville det sig ändå inte för Hulkko och hon kom i mål som åttonde och sista dam.

– Det hon gjorde var stort för finländsk simning. Utöver henne var det Laura Lahtinen som lyckades. Damernas stafettlag gjorde också väl ifrån sig, även om de fortfarande får kämpa för en OS-biljett. Skulle jag ge ett vitsord för Finlands VM skulle det vara 7 eller 7,5, säger Hanski.

"Sättet hon simmade på såg jättebra ut"

Att Hulkko inte lyckades prestera på topp i finalen är synd, men förståeligt.

– Om man bara tittar på tiden så fanns där förstås en hel del att förbättra på. Men det är ändå fråga om en final, och där kan det ske små saker som får henne att bli lite sämre. I dag var det största problemet målgången, men sättet hon simmade på såg jättebra ut, analyserar Hanski.

Uimari Ida Hulkko
Ida Hulkko. Uimari Ida Hulkko Bild: Jari Kärkkäinen/Yle Ida Hulkko,simning,Simmare damer

Hulkko konstaterade själv efteråt att hon nu ställer in sig för att kvala in till OS i Tokyo. Problemet är att 50 meter bröstsim inte är en OS-gren, utan hon måste istället börja träna på 100 meter med samma teknik.

– Just nu ligger hon en sekund från gränsen, men det sätt som hon simmade i stafetten i morse ligger nog ganska nära A-gränsen. Hon har ju redan klarat B-gränsen så det kan bra hända att hon blir inkallad även om hon bara skulle komma nära A-gränsen, summerar Hanski.

Är det realistiskt att förvänta sig att hon kvalar in till OS?

– Ganska realistiskt. Mera fokus på 100 meter nu på träningarna så kommer hon åtminstone nära.

16-åringen tävlingarnas ljusglimt

VM-tävlingarnas andra blåvita utropstecken var alltså endast 16-åriga Laura Lahtinen, som satte finska rekord på 200 meter fjäril och 400 meter frisim.

– Potentialen är stor. Det kan kännas lite udda med en finländsk simmare på de längre distanserna, men det är bra att vi får sådana simmare in på världsarenan. Kapar hon av ytterligare två-tre sekunder av sitt rekord på paradgrenen 200 meter fjäril så är hon nära en EM-medalj nästa år, slår Hanski fast och understryker:

– Vi har ett stort hopp i henne.

Laura Lahtinen visar framfötterna i sim-VM.
Laura Lahtinen. Laura Lahtinen visar framfötterna i sim-VM. Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press simning,Laura Lahtinen

Varför är det så att det är så få finländare som specialiserar sig på de längre distanserna?

– De längre distanserna är helt enkelt inte lika populära bland ungdomarna. Ungdomarna söker sig bort från långa och besvärliga distanser och satsar istället på grenar där tempot är högre. Det betyder ändå inte alls att det skulle vara lätt att vara sprinter, tvärtom, säger Hanski.

"Vi talar om världsstjärnor"

För de stora finländska namnen blev VM däremot en besvikelse. Mimosa Jallow, som Hanski lyfte fram som en potentiell finalist innan VM, fick nöja sig med semifinalplatser. Matti Mattsson kroknade totalt på 200 meter bröstsim.

Ari-Pekka Liukkonen åkte ut redan i heatet på paraddistansen 50 meter frisim och Jenna Laukkanen hade problem med tekniken hela VM.

– Jag är uppriktigt ledsen för Matti Mattssons del. Han har kapaciteten i sig, det har han visat också i sommar. Men sedan kommer vi till stortävlingarna och så vill det inte riktigt lyckas. Liukkonen, Jallow och Laukkanen hör också till samma kategori. Vi talar om världsstjärnor.

Matti Mattsson.
Matti Mattsson. Matti Mattsson. Bild: EPA matti mattsson

– En normalprestation ska räcka till en semifinalplats hur lätt som helst. De kommer inte upp till samma prestationsnivå som de har nått till exempel hemma. Det normala. De tappar en del av det i de här tävlingarna, säger Hanski.

Vad tror du om deras chanser att ta sig till OS i Tokyo?

– Potentialen och formen finns. Mattsson har ju redan simmat under A-gränsen. Jag menar närmast Liukkonen och Jallow. De ligger nära också. Laukkanens bröstsim har krånglat ganska mycket och det måste hon få jobbat på.