Hoppa till huvudinnehåll

Förbundschefen bekräftar – i framtiden kan protesterande simmare bli utan VM-medaljer: ”Gör grenens image sämre”

Joao de Lucca vägrar hjälpa Sun Yang upp ur bassängen.
Det är inte bara på podiet som Sun Yang fått känna av protesterna. Efter sitt försök på 4 x 200 meter vägrade brassen Joao de Lucca hjälpa Yang ur bassängen. Joao de Lucca vägrar hjälpa Sun Yang upp ur bassängen. Bild: Yonhap South Korea Out / EPA-EFE / All Over Press Sun Yang,João de Lucca

Sim-VM i Sydkorea har överskuggats av omsusade incidenter i samband med medaljutdelningarna. Att kinesen Sun Yang tog guld ledde till protester i två repriser – något som Finas verksamhetsledare inte har någon förståelse för.

– Protesterna är beklagliga och har gjort grenens image sämre, säger Cornel Marculescu för Reuters och tillägger att förbundet i framtiden kan frånta idrottare medaljer ifall de inte beter sig som önskat under medaljceremonierna.

Det hela började strax innan VM då det uppdagades att kinesen Sun Yang kommit undan en allvarlig incident utan en avstängning. Förra hösten ska Yang ha förstört dopningsprover med en hammare under ett överraskningstest.

Fina friade Yang, men den internationella antidopningsbyrån Wada överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol Cas. Skiljedomstolen förväntas ge sin dom i ärendet i september.

– Vi måste godkänna deras beslut, vad det än blir, säger Marculescu.

Cornel Marculescu.
Cornel Marculescu. Cornel Marculescu. Bild: Sergei Fadeichev/TASS/All Over Press Cornel Mărculescu

Det är inte bara protesterna som skapat rubriker under VM. Den australiensiska simmaren Shayna Jack visade sig så sent som i går ha testat positivt för dopning.

Fina har inte kommenterat ärendet över huvud taget i dagsläget.

– Det handlar helt enkelt om att saken fortfarande behandlas och vi inte ännu fattat slutliga beslut, förklarar Marculescu.

Ytterligare två dopningsfall utreds som bäst

Dessutom ska det, enligt Marculescu, ha dykt upp två ytterligare dopningsfall, som allmänheten inte känt till tidigare.

Verksamhetsledaren vägrar ändå kommentera uppgifterna mer än så, men tillägger enligt Reuters att det inte handlar om australiensiska simmare.

Shayna Jack menar själv att hon inte medvetet dopat sig och får också flankstöd av sitt simförbund.

– Vi är väldigt besvikna, men vill samtidigt påminna alla om att vi inte ännu vet säkert vad som har hänt, sade Australiens simförbunds vd Leight Russell i ett pressmeddelande.

Källor: Reuters, Yle Urheilu

Läs också