Hoppa till huvudinnehåll

Hulkko sist i finalen efter svag målgång – sensationellt silver till italiensk 14-åring

Ida Hulkko simmar bröstsim.
Ida Hulkko simmar bröstsim. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY simning,Ida Hulkko

Finlands bästa placering i VM blev en åttonde plats. Den tog Ida Hulkko på damernas 50 meter bröstsim. Guldet gick som väntat till Lily King medan 14-åriga Benedetta Pilato skrällde stort med ett silver.

Årets VM i Sydkorea har inte varit någon höjdare för de finländska simmarna. Endast Ida Hulkko lyckades knipa en finalplats.

Hulkko var sexa i semifinalerna på 50 meter bröstsim igår och den placeringen lyckades hon inte förbättra i dagens final.

Hulkko hängde med hyfsat bra under inledningen av loppet och låg sexa då ungefär 15 meter återstod. Men en svag avslutning gjorde att finländskan slutade sist i finalen.

20-åringens tid i sin första VM-final blev 31,23 – sämre än både i försök och semifinal.

– Roligt och häftigt att få vara med. Målgången var inte bra men så kan det gå. Det skulle säkert ha blivit bättre tid än i semifinalen om målgången skulle vara varit bättre.

– Nu ska jag ta lite ledigt och samla krafter till nästa säsong. Sedan gäller att börja jaga OS-gränsen, säger Hulkko till Yle efter loppet.

Storfavoriten Lily King från USA var i en klass för sig och vann guldet men bakom henne stod 14-åriga Benedetta Pilato från Italien för en stor skräll.

Pilato gick i mål 16 hundradelar bakom King och knep silvret. Bronset gick till ryskan Julija Jefimova.

Resultat:

1. Lily King USA 29,84
2. Benedetta Pilato ITA 30,00
3. Julija Jefimova RUS 30,15
4. Alina Atkinson JAM 30,34
5. Marina Carraro ITA 30,49
6. Jessica Hansen AUS 30,84
7. Anna Elendt GER 31,06
8. Ida Hulkko FIN 31,23