Hoppa till huvudinnehåll

Värmerekord slås på löpande band - I Borgå uppmättes sommarens högsta temperatur på 33,7 grader samtidigt som Åland hade sin varmaste dag någonsin

En man sitter på stranden under ett grönt parasoll.
Sandudds badstrand söndagen den 28 juli 2019. En man sitter på stranden under ett grönt parasoll. Bild: Lehtikuva Helsingfors

I Kajsaniemi i Helsingfors har ett 74 år gammalt värmerekord slagits och i Borgå har sommarens högsta temperatur uppmätts.

Väderstationen i Kajsaniemi i centrala Helsingfors är Finlands äldsta väderstation. Den har varit verksam sen 1844, alltså i 175 år, och på söndagen vid middagstid uppmättes ett nytt värmerekord på 31,8 grader.

Men rekordet blev inte långvarigt. Bara nån timme senare, vid tvåtiden på eftermiddagen visade termometern 33 grader. Alltså nytt rekord igen.

Det tidigare rekordet från 1945 var 31,6 grader.

Hoppa över Twitterpostning

- Det berättar nog någonting att värmerekordet slås på Finlands äldsta väderstation. Visserligen har stationsmiljön förändrats under åren, men det är inte ett sammanträffande att flera värmerekord har slagits i Europa under sommaren, utan det beror på klimatförändringen, säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

Meteorologiska institutet meddelar på Twitter att det också varit rekordvarmt på väderstationen vid Malms flygplats i Helsingfors. Där uppmättes 32,1 grader på söndagseftermiddagen.

Hoppa över Twitterpostning


Det tidigare rekordet var från 1972 med 31,5 grader.

Under eftermiddagen slogs ett till värmerekord i Borgå: 33,6 grader i Emsalö. Det här är sommarens högsta temperatur som uppmätts. Senare steg siffran till ytterligare 33,7 grader.

Det tidigare värmerekordet uppmättes i fredags i Övertorneå då det var 33,3 grader varmt.

På Åland har söndagen varit den varmaste dagen någonsin. Temperaturen i Jomalaby steg klockan 16 till 31,6 grader.

Badstrand
Det är riktigt varmt i Borgå. Badstrand Bild: Yle/Fredrika Sundén playa de la pott

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes