Hoppa till huvudinnehåll

Folk trotsade värmeböljan – Jakobs Dagar och Vaasa Festival drog storpubliker

Torget i Jakobstad
Torget i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobs dagar,Jakobstad

Vaasa Festival var slutsålt på fredagen och drog uppskattningsvis kring 17 000 besökare under hela helgen. Jakobs Dagar hade också många besökare kvällstid, medan dagsevenemangen fick lida något på grund av hettan.

Värmeböljan kom till Österbotten samtidigt som två av sommarens större evenemang ordnades, nämligen Jakobs Dagar i Jakobstad och Vaasa Festival vid Inre Hamnen i Vasa.

Arrangörerna för både evenemangen är ändå nöjda.

– Vi tycker det gick bra och vi gjorde vårt bästa för att få en så bra festival som möjligt trots värmen, säger Ida-Marie Jungell, verksamhetsledare för föreningen Finn Jakobstad som arrangerar Jakobs Dagar.

Unga cellister på torget
Unga cellister på torget i Jakobstad. Unga cellister på torget Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobs dagar,Jakobstad

Jungell säger att det är svårt att uppskatta hur många besökare de haft, eftersom Jakobs Dagar är utspritt på åtta dagar och många evenemang på olika platser.

– Åtminstone på våra evenemang har vi haft mer besökare på kvällarna. På dagsevenemangen märkte man att värmen drog bort folk. Men det var trevlig stämning.

– Värmen var största boven. Förra året hade vi haft värmen ganska länge – tre veckor innan Jakobs dagar – så folk hade hunnit vänja sig och var ganska trötta och behövde inte hänga vid stranden eller villan. Nu kom värmen i fredags och for på måndag, jag skulle gärna haft det svalare, säger Jungell.

På fredagens huvudkonsert vid Skolparken, uppskattas publikmängden ha varit ungefär lika stor som huvudkonserten förra året.

Jakobs dagar kommer nästa år arrangeras 19-26 juli.

Vaasa Festival sålde slut på fredagen

Den två dagar långa Vaasa Festival samlade uppskattningsvis kring 17 000 besökare enligt arrangören.

Fredagen blev slutsåld med 8 000 biljetter. Lördagen har de inga exakta publiksiffror på än, säger evenemangsproducenten Jenna Fyhr.

– Vi är mycket nöjda. Vi förväntade oss 14 000 besökare under hela helgen. Vi har också fått bra feedback från besökarna.

Veronica Maggio i Stockholm
Veronica Maggio var en av artisterna på fredagen på Vaasa Festival (Arkivbild). Veronica Maggio i Stockholm Bild: Yle/Kjell Ekholm Veronica Maggio,Måndagsbarn

Genom åren har många festivaler i Vasa kämpat med lönsamheten och festivaler har tagit paus eller lagts ned helt och hållet.

Vaasa Festival kommer däremot få en fortsättning och Fyhr bekräftar att det blir en femte festival nästa sommar.

– Vi kommer fortsätta utveckla området och fortsätta med konceptet med bra musik och god mat.

Både Jakobs dagar och Vaasa Festival klarade sig utan större värmerelaterade hälsoproblem, enligt arrangörerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten