Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen: Man på Degerö misstänks ha utnyttjat unga flickor i flera års tid

Polisen i Helsingfors misstänker en medelålders man för flera sexualbrott mot barn. Brotten har skett allt sedan 2006 i mannens bostad på Degerö i Helsingfors. Det första fallet uppdagades i början av 2019, och sedan började härvan växa, säger utredningsledare Saara Asmundela.

Åtminstone 12 minderåriga flickor har utsatts för sexuellt utnyttjande, skriver polisen i ett pressmeddelande. Mannen, som är född på 50-talet, misstänks för flera fall av grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Den brottsmisstänkte, som kallades för "Eno" bland de unga, har häktats.
Iltalehti skriver att mannen nu är 64 år och att han verkat inom musikbranschen.

Möjligt att flera fallit offer för sexuellt utnyttjande

Enligt Asmundela är det möjligt att det handlar tretton personer som fallit offer för sexuellt utnyttjande.

Polisen tror dessutom att det kan finnas flera offer.

- Eftersom verksamheten har varit exceptionellt storskalig och långvarig, måste detta alternativ tas i beaktande, säger Asmundela.

Offren drogades

Många av offren var medvetslösa vid tidpunkten för gärningen.

Mannen hade gett dem antingen alkohol eller andra berusande medel, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Saara Asmundela vid polisinrättningen i Helsingfors.

– Vi ber att alla som misstänker att de blivit offer för brott eller möjligen vet någonting som skulle kunna vara till nytta vid utredningen av ärendet tar kontakt med oss. Det är fråga om en helhet av allvarliga brott och upplysningar från offer och vittnesmål har stor betydelse vid brottsutredningen, betonar Asmundela.

Polisen ber offren ta kontakt

I dag är den del av offren vuxna. Trots det är upplysningarna värdefulla och det är fortfarande möjligt att döma ut straff för gärningarna, säger Asmundela.

- Det är inte ovanligt att sexbrott där minderåriga är offer inte anmäls, säger hon till Yle. Men vi är glada att vi har kommit de här brotten på spåren. Det första fallet uppdagades i början av året, och sedan började härvan växa.

Svenska Yle publicerar inte en bild på den misstänkta gärningsmannen.

Polisen ber personer som har ytterligare information om fallet att ta kontakt per e-post på adressen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Artikeln uppdaterades klockan 12:50 med polisens pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades klockan 17:25 med information från Yle Uutisets artikel om att det handlar om tretton stycken offer som blivit sexuellt utnyttjade.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen