Hoppa till huvudinnehåll

Hon räddade två bybutiker från stängning: "Hoppas innerligt att vi ska få det att gå runt"

En kvinna med glasögon. Bakom henne skymtar några träd och ett rött hus.
Sofia Björklund. En kvinna med glasögon. Bakom henne skymtar några träd och ett rött hus. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,kvinna,bybutiker,butiksinnehavare,Sofia Björklund

Sofia Björklund från Närpes ångrar inte att hon tog över bybutikerna i Norrnäs och Töjby för ungefär ett halvt år sedan. Men hon blev överraskad över hur mycket jobb det innebar.

För ungefär ett år sedan såg det dåligt ut för bybutikerna i Norrnäs och Töjby i Närpes, då ingen verkade intresserad av att ta över.

Då steg Sofia Björklund in i bilden. Efter ett tag vid spakarna ångrar hon inte det beslutet, trots att det har varit jobbigt.

– Nu just känns det ganska stressigt. Vi är mitt i högsäsongen och det är massor med jobb. Men annars känns det bra, säger hon.

– Jag ångrar inte att jag fattade det här beslutet för att jag är säker på att jag i efterhand skulle ha börjat fundera på det.. Jag är nöjd med mitt beslut hittills.

Blivande köpmannen Sofia Björklund bakom köttdisken i bybutiken i Töjby
Sofia Björklund bakom köttdisken i butiken i Töjby. Blivande köpmannen Sofia Björklund bakom köttdisken i bybutiken i Töjby Bild: Louise Bergman butiksinnehavare,bybutiker,Töjby,Sofia Björklund

Hon var beredd på att det kommer att bli mycket jobb, men ändå blev hon överraskad över hur tufft det har varit.

– Jobbet har jag inte på det sättet något emot, men ändå blev det kanske ännu mer än vad jag hade trott. Man skulle inte tro det att två bybutiker kan ge en så här mycket jobb.

På ett sätt har det ändå varit lättare att ha hand om två butiker än bara en.

– Vi kan flytta en del varor mellan butikerna. Blir det för lite på ett ställe så kan man hämta från det andra. Jag har också möjlighet att köpa varor från sådana ställen där man kräver större partier. Just med inköpen ser jag det som en fördel med två butiker.

Kan ansöka om statligt stöd

Från och med i höst kan bybutiker söka om statligt understöd för sin verksamhet. Men det är vissa kriterier som ska uppfyllas och Björklund är rädd för att hennes bybutiker inte möter kriterierna åtminstone på en punkt.

– Vi är inte tillräckligt ute på glesbygden för att innefattas av stödet, men naturligtvis kommer jag att ansöka om det och hoppas att det lyckas. Vi hoppas att det går att tänja på de gränserna.

I höst kan bybutiker söka om statligt understöd för sin verksamhet

Kriterierna är hårda då staten inleder sitt pilotprojekt för bybutiker i höst.

Butikerna kan få maximalt 15 000 euro i stöd och då måste dessa kriterier uppfyllas:

  • Ska ha minst 7,5 km till närmaste dagligvaruhandel.
  • Vara öppna året runt.
  • Erbjuda mångsidig service, vilket betyder minst två av dessa tjänster: apoteksservice, posttjänster, kontantuttag eller bränsleförsäljning.

Tanken med den nya stödformen är att staten vill stoppa butiksdöden i glesbygden och trygga tillgången till tjänster för invånarna i områdena. Björklund tror på framtiden för bybutikerna.

– Trenden går ju mot stormarknader, men jag hoppas att botten är nådd och att vi är på väg uppåt igen. Man måste vara positiv.

– Jag tog över butikerna för att jag tyckte det skulle vara synd om byarna blir utan butiker. Jag hoppas innerligt att vi ska få det att gå runt och att vi får det att fungera.

Bybutiken Håkans närköp i Norrnäs i Närpes
Bybutiken i Norrnäs. Bybutiken Håkans närköp i Norrnäs i Närpes Bild: Louise Bergman bybutiker,Norrnäs, Närpes
Rödmålad med vita knutar är bybutiken Nybos i Töjby, i Närpes.
Bybutiken i Töjby. Rödmålad med vita knutar är bybutiken Nybos i Töjby, i Närpes. Bild: Louise Bergman bybutiker,Töjby