Hoppa till huvudinnehåll

Johanna låg i soffan och sov då en sten kastades genom fönstret – nu är måttet rågat i Bläsnäs i Pargas: ”Hoppas man tar oss på allvar nu”

Johanna Crafoord sitter på en soffa med ryggen vänd mot kameran, och ser på det fönster som krossades av vandaler.
Här låg Johanna Crafoord och sov då någon kastade en sten genom fönstret på bilden. Johanna Crafoord sitter på en soffa med ryggen vänd mot kameran, och ser på det fönster som krossades av vandaler. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,ofog i pargas

Nu räcker det, säger flera Bläsnäsbor som Yle Åboland talat med. I samband med vandalismvågen i Pargas på veckoslutet kastades en sten in i ett egnahemshus på området. Stenen landade några meter från sovande Johanna Crafoord.

Då Yle Åboland kommer till huset i Bläsnäs på måndagsförmiddagen är en granne, polisen och en glasmästare på plats. Incidenten, som ägde rum i helgen, har väckt stor uppmärksamhet.

Natten mellan lördag och söndag kastade någon nämligen in en sten i vardagsrummet hos paret Crafoord. Johanna Crafoord låg då i soffan och sov.

– Halv två-kvart i två så vaknade jag plötsligt av en stor smäll, det hade kommit en sten genom fönstret. Jag blev skräckslagen, berättar hon.

Ett sönderkrossat fönster.
Det sönderslagna fönstret. Ett sönderkrossat fönster. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,ofog i pargas

Vem som kastade stenen är i nuläget oklart, men polisen i Pargas misstänker att det är frågan om samma personer som vandaliserat sopkärl och postlådor samt bränt ner ett förråd vid lekplatsen på Tangostigen under veckoslutet.

– Det kan förstås vara vem som helst, men det har söndrats fönster också på andra håll i staden under helgen, säger kriminalöverkonstapel Timo Keihäs.

Inget nytt fenomen

Enligt Keihäs utreds fallet inledningsvis som skadegörelse, men brottsrubriceringen kan ändras under utredningens gång.

Glasmästare Henry Leandersson, som är på plats på måndagsförmiddagen för att reparera det vandaliserade fönstret är inte heller obekant med fenomenet.

– Det har varit många liknande fall i sommar. Då skolorna slutade var det som värst. Ett egnahemshus hade sex rutor sönderkastade, berättar han.

Henry Leandersson lappar ett söndrigt fönster.
Henry Leandersson reparerar fönstret. Henry Leandersson lappar ett söndrigt fönster. Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,ofog i pargas

Att ungdomar samlas på simstranden i Bläsnäs är inte heller något nytt fenomen. Johanna Crafoord berättar att de flera gånger störts av det stökiga firandet.

– Vi har försökt tala vänligt med dem och många av dem är mycket trevliga. Så klart ska alla få vara på stranden, men några har varit obehagliga, säger Crafoord och berättar att de råkat ut för ofog flera gånger tidigare också:

– Man har vält vattentunnor, fällt skräp på gården, vi har hört folk som skrikit ute på tomten. Kör och gasar precis utanför för att väcka oss.

Hon understryker att hon inte själv såg vem som kastade stenen.

– Jag låg ju och sov innan, men efteråt var det helt tyst. Efter en lång tyst stund blev det oroligt på stranden igen.

Hur kändes det då stenen kom genom fönstret?

– Jätteotäckt, säger Crafoord. Hennes röst brister.

– Man känner sig extremt hotad och utsatt. Polisen kommer inte, utan säger bara åt en att man inte får gå ut. Jag blir också fruktansvärt arg, vilket gör mig rädd, fortsätter hon.

"Man lever bus och rövare här"

Pekka Sörensen har bott på Kanelgränd i Bläsnäs i 18 år och har tidigare varit ordförande för Bläsnäsföreningen. Han har sett hur situationen har eskalerat.

– Jag hoppas innerligt att man nu tar oss på allvar. Tidigare har ingen gjort det. Att man kastar en sten genom ett fönster till ett hus där människor sover… klimatet har försämrats. Hittills har det varit oskyldigare, om vi säger så.

Vi ber också andra grannar om deras åsikter i frågan, men ingen vill ställa upp för intervju. En man säger att han är rädd för att råka ut för hämndaktioner.

– Man lever bus och rövare här, summerar Sörensen.

Crafoord hoppas själv att någon tar itu med problemet.

– Jag tror ändå att alla människor kan göra något åt det här. Ungdomarna kan själva göra något åt det här. Deras föräldrar kan göra något åt det här. Jag är säker på att kommunen kan göra mycket mer än vad de gör i dag, säger hon och fortsätter:

– Det är förfärligt att polisen har så lite resurser att de inte kan göra mer, de är ju jättebra när de är här. Det är jätteomskakande att vara med om något sådant. Jag låg bara någon meter ifrån fönstret.

Från polisen uppmanar Timo Keihäs alla som vet något om fallet att ta kontakt.

– Vi har fått in väldigt mycket info om fallen redan, telefonen har ringt i ett. Vi tar emot all information vi kan få, säger Keihäs.