Hoppa till huvudinnehåll

Kina anklagar demonstranterna och västländerna för våldsamheterna i Hongkong - stöder polisen och regeringschefen Lam

En talesperson för kinesiska myndigheten för Hongkong och Macau håller presskonferens.
Talespersonen Yang Guang förde fram kinesiska regeringens ståndpunkter kring protesterna i Hongkong. Det mycket ovanliga presstillfället avbröts efter bara en handfull frågor från pressen, då journalister frågade om Kinas planer för regionen. En talesperson för kinesiska myndigheten för Hongkong och Macau håller presskonferens. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY Kina,Hongkong

Kinesiska regeringen prisade Hongkongs polis och hårt ansatta regeringschef Carrie Lam vid ett ovanligt presstillfälle. En talesperson kallade också de misstänkta gangstrar som angrep demonstranter för “patriotiska medborgare”.

Våldsamheterna som har brutit ut under demonstrationerna i Hongkong är demonstranternas fel och har uppviglats av vissa “oförsiktiga individer i väst”, menar Kinas regering.

I ett sällsynt presstillfälle anklagade en talesperson för den kinesiska regeringens myndighet för Hong Kong och Macau demonstranterna för att ha satt igång våldsamheterna.

Tiotusentals människor med paraplyn demonstrerar i Hongkong.
Tiotusentals människor samlades igen i söndags för att protestera mot polisbrutalitet under protesterna på lördag i Yuen Long. Tiotusentals människor med paraplyn demonstrerar i Hongkong. Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO Hongkong,Kina,demonstrationer

Den kinesiska regeringens syn på händelserna går alltså stick i stäv med det väldokumenterade händelseförloppet under demonstrationsrörelsens början.

De första våldsamheterna bröt ut då polisen angrep protesterna med tårgas, gummikulor och batonger.

Våldsamheter har sedan brutit ut de senaste åtta veckosluten i den autonoma regionen.

Stöder Lam, polisen och “patrioter”

Kinas regering uttryckte kraftigt stöd för Hongkongs regeringschef Carrie Lam som har varit hårt ansatt under protesterna.

Den kinesiska regeringen prisade Lam och polisen för att ha försvarat lag och ordning.

- Den högsta prioriteten borde nu vara att straffa dem som har gjort sig skyldiga till våldsamma och olagliga handlingar, sade talespersonen.

Demonstranterna har krävt att Lam avgår på grund av hanteringen av den planerade utlämningslag som var startskottet för protesterna.

De har också krävt att polisens övervåld utreds av en oberoende expertkommitté och att ansvariga poliser straffas.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam.
Kina uttryckte stöd för regeringschefen Carrie Lam. Hon har försvarat lag och ordning, menade kinesiska regeringen. Hongkongs regeringschef Carrie Lam. Bild: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH Hongkong,Carrie Lam

Kina gick ändå ännu längre och prisade de misstänkta gangstrar som oprovocerat och utan förvarning angrep demonstranter vid en metrostation för en dryg vecka sen.

Protesterande Hongkongbor angreps av “ligister” - oppositionen anklagar regeringen för att skicka gangstrar mot demonstranterna

Talespersonen kallade de misstänkta triadmedlemmarna för “patriotiska medborgare” och verkade antyda att andra Hongkongbor borde följa deras exempel.

- Vi hoppas att alla människor försvarar lag och ordning med fasta tag, sade talespersonen.

Autonomin hotad?

På en direkt fråga, en av bara en handfull som tilläts före presstillfället plötsligt avbröts, svarade talespersonen att Kina inte vill ändra på Hongkongs autonomi.

Hongkong har i enlighet med arrangemanget som kallas “ett land, två system” bred självbestämmanderätt i alla frågor utom försvar och utrikespolitik.

Talespersonen anklagade däremot demonstranterna för att äventyra Hongkongs autonomi.

- Vi uppmanar alla invånare att vara medvetna om hur allvarlig situationen är, sade talespersonen.

- Vi uppmanar alla att tillsammans fördöma de här dåliga handlingarna och brotten och förhindra att några radikala personer skadar Hongkong.

Många Hongkongbor har tolkat det som ett hot om att Kina kan blanda sig i läget i regionen i strid med regionens autonomi.

"De försöker splittra Hongkong"

Hongkongs opposition fördömde Pekings uttalanden.

Genom att så kraftigt och direkt blanda sig i regionens ärenden försöker kinesiska regeringen splittra Hongkongborna och provocera demonstranterna.

- Jag är orolig för att det här bara kommer att trissa upp vad som redan är en flodvåg av demonstrationer i Hongkong. Då de säger att de fast stöder Carrie Lam och polisen är det ett sätt att försöka splittra Hongkong i två läger, inte sant, sade oppositionspolitiker Claudia Mo som hör till den pandemokratiska rörelsen.

Mo syftade på oro om att kinesiska hot kan leda till en motreaktion mot demonstrationerna bland Hongkonbor som är oroade över att Kina kan försöka upplösa regionens autonomi.

Hon förkastade Pekings tolkning om att en majoritet av Hongkongborna är emot demonstrationerna och de krav de framför.

- Deras vision, deras intryck av Hongkon är bara så fundamentalt felaktig. De är för långt borta från invånarnas verkliga mål och krav för att förstå och försöker göra ett misslyckat försök att beskriva det hela som ett säkerhetsproblem, sade Mo.

Allt mer ilska mot Kina

Den kinesiska regeringens uttalanden kommer heller knappast att lugna läget.

Protesterna började som en rörelse för att göra motstånd mot en enskild lag, den så kallade utlämningslagen.

Lagen skulle ha gjort det möjligt att utlämna misstänka brottslingar till Kina för rättegång.

Hongkongbor oroades för att lagen kunde användas för att kringgå autonomin och riktas mot oliktänkare, aktivister och oppositionella, som kunde ha skickats till det hårt partistyrda rättsväsendet i Kina.

Tårgasmoln täcker demonstranter vid en barrikad i centrum av Hongkong.
Våld bröt ut också i söndags, då polisen försökte skingra demonstrationerna. Polisen använde tårgas och gummikulor. Tårgasmoln täcker demonstranter vid en barrikad i centrum av Hongkong. Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,demonstrationer

Efter att demonstrationer möttes av hårt våld från polisen samlades över 2 miljoner Hongkongbor för att visa sitt missnöje med lagen.

Trots att lagen lades på is har proteströrelsen inte gett sig, utan kräver Carrie Lams avgång och åtgärder för att straffa ansvariga poliser för övervåld mot demonstranter.

Proteströrelsen har nu också allt mer riktats mot kinesiska regeringens försök att utvidga sitt inflytande över Hongkong.

Demonstranter har vid sidan om de andra protesterna samlat sig vid de kinesiska myndigheternas sambandskontor i Hongkong.

Kontoret har vandaliserats vid flera tillfällen och har varit centrum för de värsta sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis två veckoslut i rad.

Också under söndagen greps närmare 50 människor vid kontoret.

Att Kina nu offentligt ställer sig på Hongkongregeringens och polisens sida kommer troligen bara att väcka ännu mer ont blod bland de Hongkongbor som inte vill se mer kinesiskt inflytande i regionen.

Artikeln har uppdaterats med oppositionens kommnetarer klockan 15:30

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes