Hoppa till huvudinnehåll

Klubbchefen behövde två minuter på sig för att fatta beslut om Sebastian Aho – ville från början förhandla om ett längre kontrakt än fem år

Sebastian Aho.
Sebastian Aho. Sebastian Aho. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Sebastian Aho,ishockey

Carolina Hurricanes hade inga planer på att låta Sebastian Aho flytta till Montreal Canadiens. Genast då klubbledningen läst igenom kontraktsförslaget visste man att det skulle matchas. Sebastian betyder väldigt mycket för oss, säger Don Waddell.

Den första juli öppnade transferfönstret i NHL och klubbarna fick börja skriva kontrakt med kontraktslösa spelare. Montreal Canadiens försökte sig på en kupp då man erbjöd Sebastian Aho ett kontrakt via ett så kallat offer sheet.

Ahos klubb Carolina Hurricanes hade då en vecka på sig att matcha kontraktet vilket man slutligen också gjorde och finländaren blev kvar i klubben. För klubbledningen i Carolina var det inget svårt beslut att fatta.

– Vi tänkte verkligen inte låta honom gå vid den här tidpunkten. Vi fick kontraktsförslaget klockan 14.40 och 14.42, efter att vi läst igenom det, visste vi att vi skulle matcha det, säger Don Waddell som är Carolinas general manager på NHL:s webbplats.

Carolina Hurricanes general manager Don Waddell under NHL:s prisgala i juni 2019.
Don Waddell. Carolina Hurricanes general manager Don Waddell under NHL:s prisgala i juni 2019. Bild: � Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Don Waddell,Carolina Hurricanes

Alla nöjda med det nya kontraktet

Den 7 juli blev Aho Carolinaspelare för de fem kommande säsongerna. Trots att kontraktsförhandlingarna inte gick som Waddell hade planerat är han nöjd med slutresultatet.

– Det här är en del av businessen och det måste man acceptera. Sebastian är en fantastisk spelare och han betyder väldigt mycket för oss. Till syvende och sist är vi alla väldigt glada över att han är kvar i klubben i åtminstone fem år till.

– Vi trodde att förhandlingarna med Aho skulle ta hela sommaren med det gick snabbare. Den enda skillnaden är att vi ville ha ett lite längre kontrakt än fem år. Å andra sidan kunde vi nu också förlänga kontrakten med andra spelare och även plocka in några nya, säger Waddell.

Sebastian Aho i Carolinas speltröja.
Sebastian Aho skrev på för fem säsonger med Carolina. Sebastian Aho i Carolinas speltröja. Bild: Icon Sportswire Sebastian Aho

Haula ny i laget – hur blir det med Williams?

Bland de spelare som är nya i klubben finns Erik Haula som flyttade till Carolina från Vegas Golden Knights. Haula fick majoriteten av förra säsongen förstörd på grund av en skada men för Waddell var det viktigt att få in en spelare som finländaren.

– Jag gillar de anfallare vi har och vi fick ytterligare en bra center i form av Haula. Det var högsta prioritet för oss, säger han.

Med drygt två månader kvar till säsongsstarten är det fortfarande ett namn som saknas i truppen. Lagkaptenen Justin Williams har ännu inte meddelat om han tänker fortsätta karriären eller inte.

– Vi väntar fortfarande. Jag tror att det lutar mot att han fortsätter men han har inte fattat något beslut.

– Om han väljer att sluta så ser laget bra ut ändå och fortsätter han är det en bonus för oss. Den nuvarande tidtabellen är att han ska bestämma sig i augusti men jag tror det klarnar tidigare, säger Waddell.

Läs mera:

Sebastian Aho var mån om att få ett nytt kontrakt snabbt – tackar Montreal för visat intresse

Sebastian Aho kommer att stanna kvar i Carolina Hurricanes under de fem kommande säsongerna. Det blev klart efter att Carolina valde att matcha det kontraktsförslag som finländaren fick från Montreal Canadiens. Jag kan knappt vänta på att få träffa mina lagkamrater igen, skriver Aho på sociala medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport