Hoppa till huvudinnehåll

Motgångarna fortsätter för Kristian Bäck – missar Kalevaspelen och ger upp hoppet om VM

Kristian Bäck hoppar längd, 2018.
Det blir inget mästerskap för Kristian Bäck i år. Kristian Bäck hoppar längd, 2018. Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press Kristian Bäck

Skadeproblem har gjort att Kristian Bäck endast tävlat en gång i sommar. Nu meddelar han att han missar Kalevaspelen i helgen och samtidigt försvinner chansen att kvala in till VM.

Säsongen 2019 blev inte alls som längdhopparen Kristian Bäck hade tänkt sig. Han missade hela inomhussäsongen på grund av skador och under våren kom han sent igång med träningen.

Årets första tävling blev i Jyväskylä i mitten av juni där han hoppade 7,48. Dagen efter drog han upp en vadskada som tvingade honom till en ny tävlingspaus.

– Skadan skulle ta fyra till sex veckor att rehabilitera. Besvikelsen var stor men då var det ännu sex veckor kvar till Kalevaspelen, skriver Bäck i ett inlägg på sociala medier.

Ger upp VM men satsar mot OS

Rehabiliteringen flöt på bra och i lördags, lite mer än fem veckor efter skadan, bestämde sig Vasa IS-hopparen Bäck för att ta på sig spikskorna och testa om vaden höll för att tävla i Kalevaspelen.

Då kom smärtan igen och Bäck som är regerande finländsk mästare kan inte försöka försvara guldet inkommande veckoslut i Villmanstrand.

– Skadan undersöktes på söndagen och då hittade man en ny bristning i vaden, rehabiliteringstiden är två till fyra veckor. Det här betyder att jag missar Kalevaspelen.

– Om resten av säsongen kan jag inte säga något men VM i Doha får jag glömma. Sedan 2016 har drömmen varit att nå OS 2020 och den lever fortfarande, avslutar Bäck.