Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamot Johan Kvarnström: Blod är kanske tjockare än vatten – men kärlek är viktigare än blod

Vegas sommarpratare 2019 Johan Kvarnström
Johan Kvarnström, fyrabarnspappa, nyvald riksdagsledamot för Socialdemokraterna, lokalpolitiker i Raseborg och ”pensionerad” rapartist. Vegas sommarpratare 2019 Johan Kvarnström Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare,Johan Kvarnström,politiker

Vegas sommarpratare, riksdagsledamot Johan Kvarnström, växte upp på tumanhand med sin mamma. Med hennes starka och närvarande föräldraskap som förebild är han själv i dag en närvarande fyrabarnspappa mitt i karriären.

Kvarnströms andra karriär, som rapartisten Qruu, får vila på grund av tidsbrist.

Johan Kvarnström blev pappa som 19-åring. Han beskriver det själv som att han körde ut ur tonåren i sin mammas gamla Opel, med ett underbart knippe liv i baksätet.

- Nu får jag inte dö, var min första tanke när jag blev pappa. För är det något min mamma har lärt mig är det att en förälder ska vara närvarande. Det är lika självklart som tyngdkraften, säger Kvarnström.

Närvarande mamma

Johan växte upp i Ekenäs på tumanhand med sin mamma, psykologen och författaren Birgit Kvarnström.

- Trots att jag var ensambarn, utan en närvarande pappa, kände jag mig aldrig ensam.

Hans mammas starka närvaro och hemmet präglat av böcker, mat och många gäster gav en stark grund att stå på. Johan fick lätt att knyta an till människor av olika slag och har alltid haft många och nära vänner.

- Jag vet att blod kanske är tjockare än vatten. Men kärlek är viktigare än blod, säger Kvarnström.

Johan Kvarnströms selfie tillsammans med sin mamma Birgit Kvarnström.
Johan tillsammans med sin mamma Birgit Kvarnström som han hyllar i sitt sommarprat i Yle Vega. Johan Kvarnströms selfie tillsammans med sin mamma Birgit Kvarnström. Bild: Privat Vegas sommarpratare,Johan Kvarnström

Frånvarande pappa

Han säger sig känna ett band till sin pappa, även om de inte växte upp tillsammans.

- De flesta har säkert hört eller läst om Kalle Augustsson och om hans resor i Europa. Han är en fin människa som har gjort mera gott än de flesta i denna värld.

Men Kvarnström är noga med att inte ”göra en Obama” – alltså följa upp en frånvarande pappas äventyr och bakgrund.

- Klart att frånvarande fäder bär en lockelse. De kan spela en spännande roll som den saknade pusselbiten. Eller så har de bara gjort så otroligt mycket spännande saker som passar i böcker och filmer, just för att de INTE har varit hemma och städat och lagat mat och skjutsat till fotbollsträningar tre gånger i veckan.

Rap – en samhällsspegel

För så ser Kvarnströms eget liv ut i dag, med fyra barn i åldern 1–13 år. Det är full rulle med blöjbyten, matfixande, läxhjälp, förande och körande vid sidan av karriären som chefredaktör för Arbetarbladet och lokalpolitiker. Karriären som rapartisten Qruu har han lagt på hyllan, på grund av tidsbrist.

- Men i mitt sommarprat i Yle Vega kommer jag att spela en hel del svensk rapmusik och prata om min starka kärlek till hiphop. Jag ser den som en samhällsspegel som det lönar sig att titta i.

Johan Kvarnström rappar
Rapartisten Qruu ger konsert på Kulturhuset Karelia i Ekenäs. I dag är den karriären lagd på hyllan. Johan Kvarnström rappar Bild: Privat/CHRISTOFFER RELANDER Vegas sommarpratare,Johan Kvarnström

Nytt livsmotto

Johan Kvarnström tar lyssnarna med på en resa från nybliven tonårspappa med stressiga studieår och pengaångest via skilsmässa och arbetslöshet till lyckligt nyfamiljsliv.

- 19-åringens ”nu får jag inte dö” har med åren bytts ut till ”nu tänker jag leva”, säger Johan Kvarnström.


Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Qruu – Fragment av ett liv
2pac – Dear Mama
Björn Afzelius – Ikaros
Snook – Hiphop
Ken Ring – Flyktingvägen
Andreas Grega – Rädslan
Mikael Wiehe – Nu blir det bättre

29.7.2019 kl. 8.25 Rubriken uppdaterad eftersom Johan Kvarnström är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP