Hoppa till huvudinnehåll

Diskrimineringsombudsmannen kräver att förbundet redovisar landslagsspelarnas ersättningar

Svenska spelare jublar.
Svenska spelare jublar. Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN N​OGIER Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll,Kosovare Asllani

Senast om två och en halv vecka måste fotbollsförbundet i Sverige presentera siffror för hur dam- och herrlandslagsspelares ersättningar ser ut. Förbundet kan tvingas till korrigeringar om man bryter mot diskrimineringslagen.

Några dagar efter att Sverige säkrat bronset i VM anmäldes det svenska förbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Orsaken till anmälan var eventuella skillnader i de ersättningar som dam- och herrlandslagsspelare får från förbundet.

Svenska Fotbollförbundet har tidigare hävdat att ersättningarna inte är orättvisa men har inte velat kommentera specifika summor.

Nu måste man göra just det. Diskrimineringsombudsmannen har nu valt att gå vidare med anmälan och begär nu att förbundet redovisar summorna rapporterar SVT Sport.

– Redovisa alla former av ersättning som spelarna får genom SvFF, exempelvis lön, bonusar, förmåner och annan ersättning. Redovisa även medel som ursprungligen kommer från en annan part, men som vidareförmedlas av SvFF till spelarna, skriver DO.

Svenska spelare firar bronset
Sverige tog brons i VM. Svenska spelare firar bronset Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Sveriges damlandslag i fotboll

SvFF har inlett en process

Svenska Fotbollförbundet har nu på sig till den 16 augusti att komma med ett svar. Om DO anser att förbundet bryter mot diskrimineringslagen måste man göra korrigeringar.

– Vi har noterat att DO vill ha svar och processen nu är att vårt kansli tar fram ett underlag. Vi återkommer till DO inom den tidsram vi fått angiven och när våra svar är klara, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

I slutet av 2017 hamnade det svenska damlandslaget i en konflikt med förbundet men man kom till slut överens om ett nytt fyraårigt avtal.

Finlands Bollförbund bryter inte mot lagen

Även i Finland har ersättningarna för landslagsspelare varit på tapeten under en längre tid.

I mitten av maj konstaterade jämställdhetsombudsmannen Jukka Maarianvaara att Finlands Bollförbund inte brutit mot lagen då man betalat ut olika ersättningar till dam- och herrspelare.

– Lika ersättning skulle vara ett starkt ställningstagande från Bollförbundet att dam- och herrfotboll är lika värdefull och viktig, skrev Maarianvaara då.