Hoppa till huvudinnehåll

Finländska bolag etablerar sig på börsen i Stockholm: "Det finns en bättre investeringskultur i Sverige"

henkilökuva
Jussi Tähtinen säger att vanliga människor som placerar och pratar om bolagen är en positiv sak. henkilökuva Bild: Esa Syväkuru / YLEISRADIO Nitro Games

För tillfället är Stockholm något av en kapitalhuvudstad i Norden, i och med att de största och livligaste börslistorna finns där.

Den största skillnaden mellan börsen i Stockholm och i Helsingfors, för både placerare och företagare, är att Stockholm är större och livligare som handelsplats.

Markus Larsson som är portföljförvaltare och vd på fondbolaget Fondita ser en trend i att allt fler finländska bolag vill börsnoteras i Sverige framom Finland.

– Sverige har lockat vissa finska bolag till sig, och det hänger ihop med att vissa sektorer är mycket stora i Sverige. Då är också placerarnas intresse större än på hemmamarknaden, säger Larsson.

Att vanliga människor placerar i aktier leder till att de talar om bolagen. Det är också viktigt för börsnoterade bolag.― Jussi Tähtinen, vd, Nitro Games

Det senaste finländska bolaget som har noterats på svenska börsens huvudlista är Adapteo. Bolaget kom till då den finska uthyrningskoncernen Cramo splittrades.

Svenskar är vana att placera i aktier

Det finns också en stor kulturell skillnad mellan finska och svenska placerare. Medan finländare sparar genom att investera i en bostad håller svenskarna på med aktieplacering i en högre grad, och har gjort det redan länge.

– Generellt sett finns det en kultur i att placera i aktier i Sverige, och det finns också stora riskkapitalister som hämtar pengar till marknaden, säger Markus Larsson på Fondita.

Ett av de bolag som har dragit nytta av att svenska börsen är livligare är spelutvecklingsbolaget Nitro Games. Efter att de börsnoterades i Sverige har de vuxit och fått nya investerare.

Vi borde få den här andan att vilja växa mera, och till det hör att beskattningen är sådan att det gynnar alla bolag att växa och att skapa nya arbetsplatser.― Markus Larsson, portföljförvaltare och vd, Fondita

Bolaget har ändå all sin verksamhet i Finland och betalar skatter och är redovisningsskyldiga här.

Nitro Games noterades på First North-listan med en svensk aktie år 2017. På First North-listan noteras mindre tillväxtbolag, vilket betyder att den skiljer sig en aning från huvudlistan på börsen.

Att Nitro Games noterades med en svensk aktie lönade sig för dem i och med att det finns motsvarande bolag på börsen i Sverige. Därför är också placerarna vana med att investera i just spelbolag.

– Då vi noterades år 2017 såg vi att det också fanns andra spelbolag på börsen och vi var ute efter placerare som redan hade en vana i att placera i spelbolag, säger Nitro Games vd Jussi Tähtinen.

Också på Nitro Games har man märkt att placeringskulturen i Sverige är livligare, vilket är bra för bolagen.

– Det att vanliga människor placerar i aktier leder till att de talar om bolagen på diskussionsforum på nätet och sprider på så sätt ordet. Det är också viktigt för börsnoterade bolag, säger Jussi Tähtinen.

"Utvecklade samhällen karaktäriseras av en fungerande finansmarknad"

Enligt Markus Larsson på Fondita är det ändå så att finländska bolag i regel väljer att etablera sig på börsen i Finland. Det finns ändå ett problem i att bolag listar sig annanstans för det hämmar den inhemska kapitalmarknaden.

– Om bolagen söker sig till Sverige hämmar det vår egen kapitalmarknad, kunnande försvinner till Sverige. Om vi vill ha en fungerande marknad är det viktigt att vi har kunnande, säger Larsson.

Markus Larsson.
Markus Larsson. Markus Larsson. ekonomi,Fondita

Enligt Larsson finns det ändå ansatser till tillväxt i Finland och många små bolag med potential, men för att de ska kunna växa anser Larsson att beskattningen borde gynna tillväxten.

– Vi borde få den här andan att vilja växa mera och till det hör att beskattningen är sådan den gynnar alla bolag att växa och att skapa nya arbetsplatser.

Kapital från börsen i Sverige ledde till flera jobb i Finland

För Nitro Games innebär de nya placerarna att företaget kunde växa, vilket också var tanken med börsnoteringen.

Bolaget ville övergå från att endast utveckla spel till att också ge ut dem själv, vilket betyder att de behövde flera anställda.

Speciellt inom marknadsföring behövde bolaget göra nyanställningar, vilket blev möjligt genom att bolaget fick nya investerare bakom sig.

– I och med att vi börsnoterades har vi fått nya investerare och på så sätt har vi kunnat växa och också anställa flera människor, säger Tähtinen.