Hoppa till huvudinnehåll

Greenpeace: Skogsbränderna i Sibirien försnabbar den globala uppvärmningen

Enorma skogsbränder rasar i ryska Sibirien just nu. Det är inte ett ovanligt fenomen så här års, men miljöorganisationer säger att bränderna är så omfattande att de kommer att ha långvariga klimatkonsekvenser.

Över 3,2 miljoner hektar mark står i brand i delrepubliken Jakutien - den ständiga permafrostens kungadöme - och i trakten av Krasnojarsk och Irkutsk i Sibirien.

Svart rök i städerna

Städerna är inbäddade i svart och giftig rök och miljöorganisationer varnar för att bränderna kan få uppvärmningen av Arktis, att försnabbas.

På grund av röken är flygtrafiken på många håll avbruten till och från stora städer i västra Sibirien, Altaj-regionen och Ural.

Befolkningen lider

Invånarna i det branddrabbade området lider av röken. Pensionären Raisa Brovkina i Novisibirsk blev intagen på sjukhus på grund av sina besvär.

- Röken är förfärlig, jag har svårt att andas och känner mig yr, säger Raisa till den ryska statliga televisionen.

Bränderna har sitt upphov i häftiga åskoväder och temperaturer över 30 grader celsius. Hårda vindar har fått elden att sprida sig snabbt.


Ekologisk katastrof

Vid sidan av de problem som röken förorsakar befolkningen, är många oroade för vilka följder bränderna får för miljön.

Miljöorganisationen Greenpeace säger att skogsbränderna i östra Ryssland inte på länge har varit enbart ett lokalt problem. De har blivit en ekologisk katastrof, och kan leda till att den globala uppvärmingen försnabbas, heter det.

Grigorij Kuksin från ryska Greenpeace är bekymrad.

- Sotet och askan från bränderna drar in över Arktis och isen och permafrosten börjar smälta allt snabbare.

Greenpeace har vädjat till de ryska myndigheterna att göra mer för att bekämpa elden, men situationen är svår eftersom Ryssland inte har resurser att sätta in.

Bränderna förekommer på avlägsna platser och är dyra att släcka. Därför ingriper man bara om värdet på de beräknade skadorna överstiger kostnaderna för eldsläckningen, säger Kuksin.