Hoppa till huvudinnehåll

Mannen som dödade 7-åringen i Arabiastranden dömd för mord

Gravljus och en leksakslastbil utanför bostaden där den 7-åriga pojken knivhöggs till döds julen 2018.
Den råa knivhuggningen av 7-åringen på julafton har väckt starka känslor. Gravljus och en leksakslastbil utanför bostaden där den 7-åriga pojken knivhöggs till döds julen 2018. Bild: Lehtikuva Arabiastranden,mord,brott,Helsingfors

Domen mot den man som knivhögg 7-åringen i Arabiastranden i Helsingfors har nu fallit. Förövaren dömdes för mord, men har bedömts vara otillräknelig då brottet begicks och är redan placerad i tvångsvård.

Informationen från Helsingfors tingsrätt är knapphändig med hänsyn till offrets familj och förövarens psykiska hälsa.

Redan under rättegången konstaterades den nu dömda mannen vara otillräknelig då han dödade sin 7-åriga systerson. Efter att brottsutredningen slutförts berättade polisen att knivhuggningen var en impulsiv handling.

Firade julafton med offrets familj

Brottet utreddes som mord eftersom sättet dådet utfördes på var synnerligen rått och brutalt, och pojken var på grund av sin ålder oförmögen att försvara sig själv.

De egentliga rättegångshandlingarna är hemligstämplade, men Helsingfors tingsrätt skriver i en offentlig redogörelse att "den åtalade har med en stor kökskniv skadat offret genom flera skär- och sticksår speciellt runt halsen. Tingsrätten bedömer dådet som rått och grymt." Däremot finns det inga bevis för att svarande skulle ha handlat efter noggrann övervägan.

Dådet skedde i en privatbostad där offrets familj firade jul. Mannen tillbringade julafton tillsammans med offrets familj i stadsdelen Arabiastranden i nordöstra Helsingfors. I bostaden fanns två vuxna och förutom offret också ett annat minderårigt barn.

Enligt polisen har barnen tittat på tv innan våldshandlingarna började.

Gav sig på systersonen med ett eggvapen

Enligt förundersökningen eskalerade händelseförloppet utan förvarning och ingen hann ingripa. Morbrodern gav sig på pojken med ett eggvapen. Familjen flydde ut i trappuppgången och ringde nödcentralen.

Samtidigt förskansade sig morbrodern i lägenheten med barnet. Pojken dog genast av skadorna.

Tidigare dömd för snatterier, misshandel och rattfylleri

Inget i förundersökningen tydde på att brottet skulle relatera till hedersvåld eller att den misstänkta gärningsmannen påverkats av utomstående, meddelade Helsingforspolisen i ett pressmeddelande i juni.

Den dömde har genomgått rättspsykiatriska undersökningar. Under förundersökningen erkände han att han dödat barnet. Han berättade under förhören om hallucinationer som enligt honom bidrog till att han utförde dådet.

Rätten konstaterar i den offentliga redogörelsen att svarande vid tidpunkten för dådet var otillräknelig på grund av psykisk sjukdom och att han fortfarande är i behov av tvångsvård. Det här betyder att han kommer att hållas inlåst ända tills han inte längre bedöms vara en risk vare sig sig själv eller omgivningen.

Den dömde har tidigare dömts för bland annat snatterier, flera fall av misshandel och rattfylleri.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes