Hoppa till huvudinnehåll

Ny vändning: Caster Semenya tävlar inte i VM

Caster Semenya löper 800 meter i Doha.
Caster Semenya. Caster Semenya löper 800 meter i Doha. Bild: Noushad Thekkayil/EPA Caster Semenya,friidrottare,Diamond League

Caster Semenya kommer inte att försvara sin VM-titel på 800 meter. En domare vid den federala domstolen i Schweiz har valt att gå på IAAF:s linje gällande testosterongränser. Jag är väldigt besviken, säger Semenya.

Ett av den här friidrottssäsongens största samtalsämnen har varit Caster Semenya. I maj förkastade skiljedomstolen Cas hennes överklagan angående testosterongränser vilket betydde att hon var tvungen att börja medicinera ned sina höga testosteronhalter för att få tävla på favoritdistansen 800 meter.

Det vägrar hon göra och överklagade Cas-domen till högsta domstolen i Schweiz. Under tiden som överklagan behandlades var hon tillsvidare fri att tävla som vanligt.

Internationella friidrottsförbundet accepterade inte det här beslutet och överklagade. En domare vid den federala domstolen i Schweiz har nu valt att gå på IAAF:s linje och det gör att Semenya inte kommer att tävla i VM.

– Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min titel men det här kommer inte att stoppa mig från att fortsätta kämpa för de mänskliga rättigheter som alla kvinnliga idrottare förtjänar, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Semenyas advokat Dorothee Schramm har dagens beslut ingen inverkan på hennes överklagan.

– Vi kommer att fortsätta jobba med hennes överklagan och fundamentala mänskliga rättigheter. Ett lopp avgörs alltid på mållinjen, säger Schramm.

Caster Semenya har vunnit tre VM-guld på 800 meter. Hon är dessutom dubbel olympisk mästare på distansen.

Läs mera:

Schweiziska högsta domstolen häver tillfälligt det omsusade förbudet – Caster Semenya får tävla utan att medicinera sig

Den sydafrikanska löparen Caster Semenya får för tillfället tävla helt fritt. Det slår den högsta domstolen i Schweiz fast. Domstolen har hävt IAAF:s förbud tillfälligt, medan Semenyas överklagan behandlas.

Läs mera:

Friidrottsförbundet kritiserar domstolens Semenya-beslut – fortsätter försvara testosteronreglerna

Följetongen kring Caster Semenya fortsätter. Det internationella friidrottsförbundet IAAF skriver att man jobbar för att den schweiziska domstolens beslut snabbt ska ändras. IAAF riktar också kritik mot domstolen för att beslutet endast gäller Semenya.

Läs också