Hoppa till huvudinnehåll

Polisen oroad över många fall av misshandel under Jakobs Dagar – vill se en diskussion med arrangörerna om säkerheten

Gammaldags torg anno 2016.
Gammaldags torg anno 2016. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jakobstad,Jakobs dagar

Inför nästa års Jakobs Dagar vill polisen ta en diskussion med arrangören för att se till att säkerheten blir bättre. Det säger kommunikationschef Mikael Appel på polisen efter den rad av misshandelsfall som skedde under festivalen i Jakobstad.

Under årets Jakobs Dagar registrerade polisen i Jakobstad 17 fall av misshandel, varav två grova och två lindriga. Utöver detta skedde även ett rån och två fall av olaga hot.

Enligt Appel är det anmärkningsvärt att så mycket skedde under en så kort tid.

– I en stad av Jakobstads storlek under ett sådant här evenemang är det väldigt väldigt många våldsbrott, säger Appel.

I en stad av Jakobstads storlek under ett sådant här evenemang är det väldigt väldigt många våldsbrott

Appel kan inte påminna sig om att han sett något liknande någonstans på många år. Han jämför med hur det var på Provinssirock i Seinäjoki i slutet av juni.

– Det var mångfalt fler människor där, och det är en mycket större stad än Jakobstad. Under hela veckoslutet inträffade sex fall av misshandel. På Vasa Festival, under samma veckoslut som Jakobs dagar, inträffade inga våldsbrott överhuvudtaget på festivalområdet. Så det är väldigt stora skillnader här nu.

Vad beror det här på?

– Vi får sätta oss ner och analysera. I det här skedet har vi inte koll på vem alla gärningsmän är, utan vi håller på med utredningar.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Kommunikationschefen Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning. Mikael Appel, polis i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist mikael appel

Enligt Appel kan det ta flera veckor innan man kan dra några slutsatser om orsakerna, eller se om det finns någon gemensam nämnare för händelserna.

Många av misshandelsfallen skedde i Skolparken. Inför Jakobs dagar meddelade polisen att man kommer att intensifiera övervakning i parken.

Hur har det gått tycker du?

– Med facit på hand har det inträffat väldigt mycket där. Grejen är den att då det inträffar något och vi tar tag i det är den tiden bort från all form av övervakning. Då är våra resurser bundna och då lämnar väldigt lite tid, eller ingen tid alls, över för övervakningen.

Appel påpekar att fallen av misshandel dessutom har skett sent på kvällarna och nätterna då resurserna är knappa.

– Intensifierad övervakning var det egentligen inte fråga om, utan vi höll ett extra vakande öga på området för vi visste att det kommer bli oroligt där. Så den bemanning vi hade var där och höll ett öga på området.

Arrangören ansvarar också för ordningen

Till skillnad från många andra tillställningar är området i Skolparken inte omgärdat på något vis.

– Det är ett helt öppet område. Då är det väldigt svårt att hålla koll på folkmassorna.

Det är ett helt öppet område. Då är det väldigt svårt att hålla koll på folkmassorna

Men Appel påpekar också att arrangören, inte bara polisen, har ansvar för att hålla ordning.

– På ett evenemang är det arrangören som ska se till att ordning och reda upprätthålls. Det som sker utanför området hör till polisen, men det är arrangören som ska se till att det går lugnt och städat till.

Vad hoppas du på inför nästa års Jakobs dagar?

– Jag hoppas att det ska bli en mycket mer städad tillställning. Från polisens sida får vi säkert diskutera med arrangörerna och fundera över säkerhetsarrangemangen. Hur man kan förbättra dem och göra det tryggare för alla som vistas där.

Polisbil i Skolparken i Jakobstad.
Flera av misshandelsfallen skedde i Skolparken. Polisbil i Skolparken i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist polis i skolparken

Arrangören: Gick lugnt till medan evenemanget pågick

Ida-Marie Jungell är verksamhetsledare på föreningen Finn Jakobstad som ordnar Jakobs Dagar.

Enligt henne var årets Jakobs Dagar lugnare än tidigare år vad gäller vad som hände under evenemangen och på de platser där de ordnades.

– Våra vakter har bara ingripit i småsaker och då har det varit fråga om olyckor, säger Jungell.

Att det sker på Jakobs Dagar betyder inte att det är festivalens fel att det händer

Jungell tycker det är fel att Jakobs dagar lyfts fram i det här sammanhanget, enligt henne kunde oroligheter ha ägt rum vilken annan helg som helst.

– Att det sker på Jakobs Dagar betyder inte att det är festivalens fel att det händer, säger Jungell.

Jungell lyfter fram att det under Jakobs Dagar ordnas evenemang över hela staden och inte på ett enskilt avgränsat område. Det gör det speciellt utmanande att övervaka det hela.

– Vad folk väljer att göra utanför festivalområdet och festivaltiden är upp till var och en, vi har inte hela staden som evenemangsplats. Jag måste nog tyvärr säga att alkohol och droger och sånt tyvärr är en bov, säger Jungell.

Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell
Ida-Marie Jungell, verksamhetsledare för Finn Jakobstad som ordnar Jakobs Dagar. Den finlandssvenska bloggaren Ida-Marie Jungell Bild: Yle/Kalle Ranta finlandssvenska bloggare

Fler ordningsvakter än tidigare

Jungell säger att man från arrangörens sida försöker sitt bästa för att hålla evenemanget tryggt, säkert och bra för alla.

– Vi hade väldigt många ordningsvakter på plats, det var föräldrar ute i staden och polisen gjorde sitt bästa. Man kan tyvärr inte vara överallt hela tiden, men man försöker sitt bästa, säger Jungell.

Hur många ordningsvakter hade ni?

– Vi har ett antal som vi blivit tillsagda av polisen att vi ska ha under vårt evenemang. Sedan hade ju andra arrangörer också program, men de har sina vakter och sina områden, säger Jungell.

Jungell säger att man alltid innan Jakobs dagar tillkallar räddningsväsendet, polisen, staden och andra aktörer som är intresserade av att allt ska gå bra och tryggt till.

– Men det kan jag säga, det är inte världens lättaste sak att få ihop tillräckligt med personer som vill vara och jobba på Jakobs dagar. Men i år har vi haft mer vakter än någonsin, säger Jungell.

Läs också