Hoppa till huvudinnehåll

Rättegången mot rapartisten ASAP Rocky pågår i Sverige - avslutas på fredag

Sketch från rapartisten Asap Rockys rättegång i Stockholm.
Sketch från rapartisten Asap Rockys rättegång i Stockholm. Bild: AFP / Lehtikuva ASAP Rocky

Rättegången mot den amerikanska rapartisen ASAP Rocky och två andra åtalade inleddes i Sverige på tisdagen. Svenska Yle rapporterade direkt om händelserna i rättssalen.

Det här har hänt

30 juni Den misstänkta misshandeln när ASAP Rocky och två andra män i hans resesällskap slår och sparkar på en man som ligger på marken sker.

1 juli Ett videoklipp från natten publiceras på nyhetssajten TMZ. Allmänheten får då ta del av den misstänkta misshandeln.

2 juli Artisten och hans två anställda i resesällskapet anhålls efter att han uppträtt på festivalen Smash i Stockholm. Han blir misstänkt för grov misshandel.

2 juli ASAP Rocky publicerar en egen video där det visas att mannen de slår ner och sparkar förföljer dem. Artisten själv säger att de slog och sparkade i självförsvar efter att ha blivit förföljda och provocerade. Han skriver på sin Instagram “Vi kände inte killarna och ville inte ha bråk” i samband med att han publicerar videon.

5 juli ASAP Rocky och de två anställda häktas för att hindra dem från att kunna fly eller åka iväg, vilket anses vara risken med att låta dem gå fria. Brottsrubriceringen ändras till misshandel från grov misshandel.

9 juli Ett upprop om att artisten ska friges startas.

10 juli Efter ett dygn har uppropet till de svenska myndigheterna samlat in 300 000 underskrifter.

19 juli Åklagaren begär förlängd häktningstid. Åtalet ska nu väckas senast den 25 juli.

19 juli USA:s president Donald Trump meddelar på sitt twitterkonto att han ska ringa Sveriges statsminister Stefan Löfven.

20 juli Trump tycker att samtalet med Stefan Löfven var lyckat. Trump vill betala borgen för ASAP Rocky, men det är inte möjligt i det svenska rättssystemet.

25 juli Åtal mot ASAP Rocky och hans två anställda väcks. Inom två veckor ska rättegången äga rum.

Källor: SVT, Aftonbladet, TT

Första rättegångsdagen

Åklagaren yrkade på att ASAP Rocky och de två andra åtalade ska dömas för misshandel.

Bland åklagarens bevismaterial fanns flera videoklipp, bland annat från övervakningskameror, samt sms-konversationer mellan artisten och hans sällskap.

Artisten förnekade brott och sade att det rörde sig om nödvärn. Även artistens livvakt och en annan person i hans sällskap förnekar brott.

Målsägande i fallet är en 19-åring ensamkommande man från Afghanistan. Han yrkar på 139 700 kronor i skadestånd för bland annat kränkning, sveda och värk.

Journaler från målsägandens besök på sjukhus visades upp i rätten. Där beskrivs flera mindre skärsår på hans armar. Bilder på hans skador visades också upp.

70 journalister från 40 mediebolag fanns på plats i rättssalen. Även artisten mamma Renee Black fanns på plats.

Källor: SVT

Artikeln uppdaterades klockan 18.17 så att det framgår att rättegångens första dag har avslutats.

Läs också