Hoppa till huvudinnehåll

Rivningen av Hamburger Börs stör inte företagarna i Forum-kvarteret: "Med en renovering kommer alltid lite oljud"

En grävskopa framför hotellet Hamburger Börs som rivs.
Nu rivs hotellet Hamburger Börs, men i Forum som är granne med rivningsobjektet fortsätter vardagen som vanligt. En grävskopa framför hotellet Hamburger Börs som rivs. Bild: Stefan Granholm/Yle Hamburger Börs,rivning

Igår inleddes rivningen av hotellet Hamburger Börs på riktigt. Byggnaden delar delvis vägg med köpcentret Forum, och det kommer antagligen höras en hel del oljud. Men företagarna är inte oroliga, de ser fram emot ett förnyat köpcentrum.

Vid hotellet är man nu nästan färdiga med förarbetet inför rivningen av byggnaden. Man har rivit inredningen och byggt de leder som behövs för att rivningsmaskinerna ska komma fram till huset.

Under den här veckan börjar man med det egentliga rivningsarbetet, som kommer ta ungefär 4-5 månader. Efter det börjar byggandet av den nya hotellbyggnaden, som ska stå klar hösten 2021.

Inne i Forum går personer på den bit av korridoren som inte är avspärrad.
Inne i Forum fortsätter kommersen som förut. Inne i Forum går personer på den bit av korridoren som inte är avspärrad. Bild: Andrea Wiklund/Yle Hamburger Börs,byggarbetsplatser,forumkvarteret i åbo

Intill Hamburger Börs finns byggplatsen för Åbos torgparkering som orsakar huvudbry för rivningsarbetarna.

Man tvingas nu göra mycket av arbetet från Köpmansgatan, vilket är lite krångligare än att göra det rakt från Eriksgatan.

- Men vi gör det bästa av situationen, huset blir nog rivet ändå, säger Jukka Lämsä, enhetschef för YIT i Åbo som sköter arbetet.

En skiss över hotel Hamburger börs nybygge i Åbo
Så här ska det nya hotellet se ut då det står färdigt hösten 2021. En skiss över hotel Hamburger börs nybygge i Åbo Bild: Schauman arkkitehdit Oy Hamburger Börs
En bild på Hamburger Börs hotellet där en byggarbetsplats finns framför.
Så här ser Hamburger Börs ut i dag. En bild på Hamburger Börs hotellet där en byggarbetsplats finns framför. Bild: Andrea Wiklund/Yle Hamburger Börs,forumkvarteret i åbo

På andra sidan byggnaden, i köpcentret Forum har man avgränsat en smal gång på ena sidan som besökare får röra sig på då de kommer in från Köpmansgatan.

I resten av korridoren har arbetet börjat med att bygga den isoleringsvägg som ska skydda köpcentret från oljud och skräp under rivningen av Börsen.

Forum öppet under hela arbetet

Trots att gången smalnar är det tänkt att butikerna som finns i Forum-köpcentret ska kunna hålla öppet under hela arbetets gång, enligt Lämsä.

- De butiker som funnits på Börsens sida av korridoren har tvingats flytta bort men resten finns kvar. Poängen med väggen är att butikerna inte ska påverkas allt för mycket av arbetet.

En person går mot Forum-köpcentret. Till höger en byggarbetsplats.
En person går mot Forum-köpcentret. Till höger en byggarbetsplats. Bild: Andrea Wiklund/Yle Hamburger Börs,byggarbetsplatser,forumkvarteret i åbo

Förutom isoleringsväggen kommer det i princip inte byggas inne i själva köpcentret, men då det nya Börshuset står färdigt kommer det öppnas en restaurang i anslutning till Forumgången.

Åboborna är vana

Då Yle Åboland besöker Forum är oljudet från byggandet tidvis öronbedövande, men det verkar inte störa människorna i köpcentret.

Det egentliga oljudet har börjat först de senaste dagarna, berättar Kati Lyytinen som jobbar i en av butikerna i Forum.

Hon tror inte att butiken kommer påverkas av oljudet som arbetet för.

- Det kommer säkert oljud, men jag hoppas att väggen blockerar oljudet. Vi har blivit lovade att vi ska kunna fortsätta vara verksamma här, och det litar vi på, säger Kati Lyytinen.

En kvinna står bakom en kassadisk och ler.
Kati Lyytinen litar på att isoleringsväggen ser till att butikerna i Forum kan fortsätta sin verksamhet. En kvinna står bakom en kassadisk och ler. Bild: Andrea Wiklund/Yle Hamburger Börs,Kati Lyytinen

Hon tror också att Åboborna börjar bli vana vid att möta byggarbetsplatser vart de än går.

- Jag tror folk börjar vara vana och att de förstår att byggnaderna måste renoveras i något skede. Man kan inte förvänta sig att alla ska flytta bort och att byggnader ska renoveras som tomma. Det har nog hörts byggnadsoljud i centrum förut också.

Hittills har arbetarna varit väldigt trevliga. De har kommit och sagt till då det kommer höras oljud för ett tag.― Effi Bangura

Effi Bangura som också jobbar i Forum har inte heller märkt av att arbetet hittills skulle ha haft någon effekt på kundmängden, och tar situationen med ro.

- Vi kommer nog hålla öppet här under hela arbetets gång. Vi stressar inte över störningar i förväg, utan vi ser hur det går. Hittills har arbetarna varit väldigt trevliga. De har kommit och sagt till då det kommer höras oljud för ett tag, säger Effi Bangura.

En ung leende, tjej står framför olika kläder som hänger i butiken.
Effi Bangura har inte märkt av att kunderna skulle minska på grund av oljudet. En ung leende, tjej står framför olika kläder som hänger i butiken. Bild: Andrea Wiklund/Yle Hamburger Börs,Effi Bangura

En annan av företagarna i Forum, som vill vara anonym, berättar att hon nog känt sig tvungen att be några kunder om ursäkt för oljudet. Men hon är inte speciellt oroad för att kunderna ska försvinna.

- Vi väntar med iver på att arbetet ska bli färdigt så att köpcentret får ett ansiktslyft. Under tiden står vi ut, med en renovering kommer alltid lite oljud, det är inget man kan påverka, säger hon.

Det är just en sådan inställning som Jukka Lämsä på YIT hoppas att företagarna i Forum har till arbetet.

- Det är beklagligt att det förekommer störningar och oljud under byggnadsarbetet, men det är en tillfällig störning som vi försöker göra så smidig som möjligt. Jag tror att resultatet då arbetet är färdigt gottgör störningarna, säger Lämsä.

Läs också