Hoppa till huvudinnehåll

Ryska stjärnan Nikita Gusev såldes till New Jersey och tecknade omgående kontrakt – Columbus och Jarmo Kekäläinen fick bita i det sura äpplet

Nikita Gusev firar ett straffmål i VM-bronsmatchen mot Tjeckien.
Nikita Gusev firar ett straffmål i VM-bronsmatchen mot Tjeckien. Nikita Gusev firar ett straffmål i VM-bronsmatchen mot Tjeckien. Bild: Alexander Demianchuk/TASS/All Over Press Nikita Gusev

Ishockeyspelaren Nikita Gusev förväntas NHL-debutera i oktober i New Jerseys tröja. Hans tidigare klubb Vegas hade inte råd att matcha ryssens lönekrav och enligt The Athletic var två NHL-klubbar intresserade av att värva Gusev. Columbus erbjudande var inte tillräckligt bra och därför föll valet på New Jersey.

Nikita Gusev går från Vegas Golden Knights till New Jersey Devils i utbyte mot två draftval: ett i den tredje rundan 2020 och ett i den andra 2021.

Orsaken till att Vegas valde att göra sig av med Gusev handlar om lönetrubbel. Enligt The Athletics uppgifter (bakom betalmur) ska Gusev ha varit ute efter ett tvåårskontrakt som ger honom fyra miljoner dollar per år, något som Vegas inte hade råd med.

– Hans lönekrav var högre än vad vi tyckte var rimligt, säger Vegas klubbchef George McPhee till nättidningen.

– Vi gillar kemin i vårt lag och var inte intresserade av att flytta på andra spelare.

"Så här funkar lönetaksvärlden"

Enligt lönesajten Capfriendly har Vegas efter affären har Vegas nu en miljon upp till lönetaket då laget har en plats kvar att fylla.

– Ibland går det inte att få plats med alla spelare. Så här funkar lönetaksvärlden.

– Vi tycker att vi tappade en intelligent spelare som har väldigt skickliga händer. Det är ingen stor kille och hans åkfart håller inte elitklass. Det är svårt att veta hur bra han verkligen är, säger McPhee.

Nikita Gusev premieras för sin poängligaseger under KHL:s prisgala.
Nikita Gusev premieras för sin poängligaseger under KHL:s prisgala. Nikita Gusev premieras för sin poängligaseger under KHL:s prisgala. Bild: Sergei Karpukhin/TASS/All Over Pre​ss Nikita Gusev

Direkt efter att affären mellan New Jersey och Vegas blev offentlig gick den nya klubben ut med att Gusev har tecknat ett tvåårigt kontrakt med New Jersey som i snitt ger ryssen 4,5 miljoner dollar per säsong.

New Jersey har vässat klorna rejält under sommaren: nya spelare i klubben är backen P.K. Subban, draftettan och centern Jack Hughes samt yttern Wayne Simmonds. Storstjärnan Taylor Hall har ett kontrakt som löper ut om ett år och New Jersey hoppas att värvningarna ska bidra till att Hall så småningom vill förlänga med klubben.

Kekäläinen kammade noll

Enligt uppgifter till The Athletic ska även Columbus Blue Jackets och dess klubbchef Jarmo Kekäläinen ha varit ute efter Gusev. Vegas föll ändå för New Jerseys erbjudande som ska ha varit bättre.

– Till sist fanns det två klubbar som visade seriöst intresse för Gusev. Vi kände att tiden var mogen för att fatta ett beslut, säger McPhee.

Jarmo Kekäläinen har spenderat de senaste veckorna i Finland och Kuopio.
Jarmo Kekäläinen har spenderat de senaste veckorna i Finland och Kuopio. Jarmo Kekäläinen har spenderat de senaste veckorna i Finland och Kuopio. Bild: Timo Hartikainen / All Over Press Jarmo Kekäläinen

Columbus har under sommaren tappat stjärnor som Matt Duchene, Artemi Panarin och Sergej Bobrovskij och endast plockat in en tongivande förstärkning i Gustav Nyquist.

Rysk landslagsstjärna

Gusev har spenderat hela karriären i Ryssland där han säsongen 2018–19 i SKA Sankt Petersburg vann poängligan med 17 + 65 = 82 poäng på 62 matcher. Under de fyra senaste KHL-säsongerna har Gusev producerat över en poäng per match. Efter KHL-slutspelet tecknade han på för Vegas men fick inte NHL-debutera i våras.

Han har även varit en del av det ryska laget i de fyra senaste mästerskapen. På meritlistan finns två VM-brons (2017 och 2019) och ett OS-guld med OAR (2018).

I OS vann Gusev i överlägsen stil poängligan med 4 + 8 = 12 poäng på 6 matcher och i VM 2017 delade han på skytteligasegern med sina 7 mål på 10 matcher.

Gusev draftades ursprungligen av Tampa Bay Lightning 2012 som 19-åring efter att blivit nobbad av NHL-klubbar både 2010 och 2011.

I samband med expansionsdraften 2018 fick Vegas Gusevs NHL-rättigheter i en affär där expansionsklubben gick med på att välja Jason Garrison från Tampa Bay.

Kommer Nikita Gusev att dominera i NHL?

Nej
59.9% (184 röster)
Ja
40.1% (123 röster)
Antal avgivna röster: 307

Läs också

Nyligen publicerat - Sport