Hoppa till huvudinnehåll

Sprintspecialisterna Matias Strandvall och Mona-Liisa Nousiainen tillbringade mycket tid tillsammans: "Hon var alltid med då det hände"

Matias Strandvall och Mona-Liisa Nousiainen.
Matias Strandvall och Mona-Liisa Nousiainen. Matias Strandvall och Mona-Liisa Nousiainen. Bild: All Over Press Matias Strandvall,Mona-Liisa Nousiainen

Den tidigare landslagsskidåkaren Mona-Liisa Nousiainen som bara blev 36 år gammal blir ihågkommen av skidfolket med värme. Hon var öppen och positiv, hon var lätt att ha att göras med, säger Matias Strandvall om sin avlidna landslagskollega. För Yle Sportens expert Glenn Lindholm blev det sista minnet en liten nationell skidtävling vintern 2019 i hemknutarna i Kouvola.

Matias Strandvall avslutade sin sprintkarriär våren 2018 – samtidigt som Mona-Liisa Nousiainen hade bestämt sig för att lägga elitskidorna på hyllan.

Båda var uttalade sprintspecialister och tränade mycket tillsammans, trots att de inte tävlade i samma klass.

– Jag kände henne rätt så bra. Mona-Liisa var kanske Finlands enda renodlade damsprinter. Hon var ofta med oss sprintherrar på läger. Vi hade ett sprintlandslag på herrsidan, men aldrig egentligen något sprintlandslag på damsidan, säger Strandvall till Yle Sporten.

– Då det övriga landslaget for till Mellaneuropa på höghöjdsläger intensivtränade Mona-Liisa ofta med oss herrar i Vuokatti. Det passade henne bättre som sprinter.

Mona-Liisa Nousiainen i världscupen 2016.
Mona-Liisa Nousiainen tävlar i världscupen 2016. Mona-Liisa Nousiainen i världscupen 2016. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Mona-Liisa Nousiainen

Strandvall säger att han har varit medveten om att Nousiainen har varit sjuk. Liksom många andra landslagskollegor målar han upp en bild av Nousiainen som en lättsam person.

– Jag har många goda minnen av Mona-Liisa. Hon var öppen och positiv, hon var lätt att ha att göras med. Man hade alltid roligt med henne.

– Hon delade med sig av sig av sina tankar och för det mesta var hon positiv och glad.

"Hon var extremt snabb"

Enligt Strandvall var Nousiainen kanske som bäst säsongen 2013 då hon tog två segrar i världscupen.

– 2013 var hon bra överlag, inte bara på sprintbana. Hennes seger i Liberec minns jag väl.

– Hon var extremt snabb, speciellt i starten. I något skede hade hon visst världsrekordet på 100 meter för damer.

Matias Strandvall i spåret år 2007.
Matias Strandvall i spåret år 2007. Matias Strandvall i spåret år 2007. Bild: imago / All Over Press Matias Strandvall

I mars 2007 tog Strandvall sin första topp-10-placering i världscupen då han var sjua på sprinten i klassisk stil Stockholm, ett veckoslut som han fortfarande minns väl.

– Då var vi ute och festade med Mona-Liisa efter tävlingen, jag och hon i Stockholm. Hon var alltid med då det hände.

"Det sista minnet en liten nationell skidtävling"

Även för Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm var Nousiainen bekant.

– Jag lärde mig känna Mona-Liisa redan som junior. Hon var en av de mest begåvade skidåkarna jag träffat, inte bara fysiskt utan speciellt mentalt. Mona-Liisa var väldigt målmedveten och hon hade höga krav på sig själv, både i idrotten och i musiken.

– Hon var en riktig förebild som hårdsatsande toppidrottare, såväl för andra idrottare som alla runtomkring. Hon visade att det mesta är möjligt om man ger sig in på det och jobbar målmedvetet, säger Lindholm.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm bevakade OS i Sydkorea 2018. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

– För mig blev det sista minnet av henne en liten nationell skidtävling vintern 2019 i hemknutarna i Kouvola, där hon tillsammans med sin man Ville hejade fram deras skidåkande dotter.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport