Hoppa till huvudinnehåll

Estlands skattesänkning satte fart på spritförsäljningen – Lettland sänker sin alkoholskatt på torsdag

Hyllor med alkoholdrycker från inuti en estnisk affär.
Estland befarar att de kommer att förlora hundratals miljoner i skatteinkomster till Lettland. Hyllor med alkoholdrycker från inuti en estnisk affär. Bild: Silja Massa Alkohol,Estland

Försäljningen av starka alkoholdrycker i Estland har ökat påtagligt sedan skattesänkningen i början av juli, enligt estniska försäljare.

Estland sänkte punktbeskattningen på alkohol med 25 procent i början av månaden. Till följd av detta sänkte flera estniska försäljare priset på sina alkoholprodukter.

Andres Lember, marknadsföringschef för Coop Estonia uppgav att försäljningen av starka alkoholdrycker ökat med 20 procent jämfört med juli i fjol.

Lember påpekar dock att priset inte är den enda faktorn.

– Juli månad var kall i år, och under kalla somrar säljer starka alkoholdrycker bättre än i snitt. Om det är varmt går i sin tur svaga alkoholdrycker bättre åt. Vi har inte sett någon skillnad i försäljningen av svaga drycker jämfört med i fjol, säger han.

Låg tröskel att handla i Lettland

Estland sänkte alkoholskatten för att locka både estniska och finländska kunder. Under de senaste åren har esterna inhandlat en fjärdedel av sin alkohol i Lettland, eftersom det på grund av beskattningen varit billigare.

Lettland reagerade snabbt på Estlands skattesänkning.

– Lettland har inget annat val än att följa Estlands exempel, meddelade Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš strax före midsommar.

Många väljer att köpa alkohol från Estland.
Tröskeln är låg för folk i södra Estland att åka på alkoholinköp i Lettland. Många väljer att köpa alkohol från Estland. Bild: Yle alkoholinförsel

Det dröjde inte länge innan Lettlands parlament godkände ett förslag att sänka skatten på starka alkoholdrycker med 15 procent. Sänkningen träder i kraft torsdagen den 1 augusti.

Anders Lember uppger att det uttryckligen är i södra Estland som försäljningen ökat. Han anser att det är troligt att folket i landets södra delar efter torsdagens skattesänkning kommer att ta sig över till Lettland på alkoholinköp.

– Det finns inget att göra åt den saken. Resan är kort och enkel. Skiftningar i prisen inverkar omedelbart på vilken sida av gränsen de gör sina inköp.

Båda länderna har ett stort behov av att alkoholförsäljningen stannar inom landets egna gränser.

Estlands finansministerium räknar med att Estland kommer att förlora hundratals miljoner euro i skatteinkomster som en följd av spritkriget. De som tar sig över gränsen på alkoholinköp köper nämligen även cigaretter och bensin på andra sidan.

Lettlands parlament har i sin tur räknat ut att landet skulle se förluster på 92 miljoner euro om inte de sänker skatten.

Motsatt utveckling i Finland

Samtidigt som spritkriget härjar på i Baltikum planerar Finland att strama åt alkoholbeskattningen.

Med exakt hur mycket och när det ska ske vet man ännu inte.

Finansminister Mika Lintilä har uppgett för bland annat Ilta-Sanomat att han noggrant följer med vändningarna i Baltikums alkoholskattpolitik.

Han uppger att beskattningen i Baltikum kan ha en inverkan på besluten kring beskattningen i Finland.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Viron veronalennus vauhditti väkevien alkoholijuomien myyntiä – Latvia vastaa laskemalla omaa alkoholiveroaan torstaina" skriven av Silja Massa.