Hoppa till huvudinnehåll

Jordskalv på semesterön Kreta - inga skador rapporteras

Hania, Kreeta.
Arkivbild från staden Hania på Kreta. Hania, Kreeta. Bild: EPA/Louisa Gouliamaki. Grekland,Chania,Kreta

Ett jordskalv har inträffat på den populära semesterön Kreta i Grekland. Skalvet inträffade på onsdag morgon strax före halv åtta och mätte 5,2 på richterskalan.

Skalvet kändes främst av i närheten av huvudstaden Heraklion, rapporterar Athens Geodynamic Institute, enligt brittiska Sky News.

Folk fick en rätt abrupt väckning och kom snabbt ur sina sängar, skriver tidningen, med hänvisning till tweetar. En villa ca 70 kilometer från Heraklion ska ha skakat i några sekunder på grund av skalvet.


Inga skador rapporteras ändå.

Andra skalvet på några dagar

För några dagar sedan skakade marken i Greklands huvudstad Aten. Grekland och dess arkipelag ligger i en seismiskt aktiv zon där jordskalv är möjliga såväl på fastlandet som på öarna.

Seismologiska institutet vid Helsingfors Universitet har kartlagt de områden på jordklotet som är särskilt utsatta för jordbävningar.

De flesta av jordskalven inträffar vid skarvar mellan jordskorpans plattor. Speciellt utsatta länder är Japan, Filippinerna, Indonesien, Chile, Peru, Mexiko och Kalifornien samt Alaska i USA.