Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarrättsorganisation: Trump-administrationen fortsätter separera barn och föräldrar vid gränsen trots förbud

Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko
Närmare tusen migrantbarn har separerats från sina föräldrar vid USA:s gräns mot Mexiko trots förbud Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko Bild: EPA migrant

En amerikansk medborgarrättsorganisation anklagar Trump-administrationen för att fortsätta separera barn från deras föräldrar vid den mexikanska gränsen, trots ett gällande domstolsförbud mot praxisen.

Enligt American Civil Liberties Union (ACLU) har närmare tusen migrantbarn tagits från sina föräldrar efter att förbudet trädde i kraft för över ett år sedan.

Enligt organisationen har myndigheterna anklagat föräldrarna bland annat för brott för att kunna separera barnen från dem.

Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko
Migranter anländer till USA:s gräns Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko Bild: EPA migrant

Enligt dokument som ACLU har presenterat för en domstol handlar det om brott som inte hade resulterat i att ett barn hade tagits från sina föräldrar i USA, som till exempel trafikförseelser.

I ett fall ska en flicka ha tagits från sin pappa eftersom hon hade sovit i en våt blöja.

I ett annat fall ska en fyraårig pojke ha tagits från sin pappa eftersom pappan på grund av talsvårigheter inte tydligt kunde svara på gränsbevakarnas frågor.

Många yngre än fem år

Enligt ACLU är kring 20 procent av de 911 barn som har separerats från sina föräldrar under fem år.

Och i de flesta fall har det tagit veckor innan föräldrarna fått reda på var deras barn befinner sig.

Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko
Många av barnen som har separerats från sina föräldrar är yngre än fem år Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko Bild: EPA migrant

Nu kräver ACLU att Trump-administrationen förklarar besluten att fortsätta separera familjer.

Organisationen kräver också att domstolen slår fast på vilka grunder barn kan tas från föräldrarna.

Separation kan leda till allvarliga psykiska problem

Den ansvariga ministern Kevin McAleenan säger att separationer är mycket sällsynta och bara används när föräldrarna anses vara en risk för barnet.

Det var i maj i fjol som Trump-administrationen tog i bruk den kontroversiella praxisen att separera migrantbarn från deras föräldrar som en del av en nolltoleranspolitik.

Praxisen kritiserades skarpt och myndigheterna hann separera 2 700 barn från deras föräldrar innan förbudet vann laga kraft i domstol.

Medicinska experter har upprepade gånger varnat för att separationer kan leda till långvariga och allvarliga psykiska och emotionella problem hos barnen.

Källor: Washington Post, CNN, Reuters, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes