Hoppa till huvudinnehåll

Pargasunga: "Det är ynkligt att förstöra platser, men ungdomar skulle behöva något eget ställe"

Mopeder.
Unga som kör omkring med mopederna irriterar många vuxna som befinner sig i närheten. Mopeder. Bild: Yle/Philip Stenkula åsuddsvägen

Norrnäs, Bläsnäs, gästhamnen, kaféer och parker i centrum. Visst finns det ställen att hänga på i Pargas, men vissa ungdomar efterlyser fler egna ställen. De tycker att staden kunde göra mera för dem.

Vilma Enkvist är Pargasbo och tycker själv att det finns jättemånga ställen där ungdomar kan vistas. Men aktiviteter är det sämre med, tycker hon.

- Det skulle vara roligt att ha lite mer aktiviteter. Man har ju "school's out" efter högstadiet, så något mer program där man kan samlas i Pargas skulle vara kul.

vilma enkvist - inomhus i svart tröja med koppar som hänger i bakgrunden
Enkvist tycker om att hänga vid stranden när det är soligt och varmt. vilma enkvist - inomhus i svart tröja med koppar som hänger i bakgrunden Bild: Yle/Jasmine Nedergård ungdomar,Pargas,vilma enkvist

Överlag tycker Enkvist att ungdomarna i Pargas sköter sig.

Hon hoppas folk förstår att de som inte gör det lär sig av sina misstag och att man hela tiden växer, också som ungdom, i sin kunskap.

Många har roligt på olika sätt, men visst finns det också en gräns, säger Enkvist.

- Så länge man har respekt för naturen och alla människor runtomkring sig, så är det okej, säger Enkvist.

"Enligt mig kunde staden göra mer"

Någon som är lite mer kritisk är Lina Byskata, som också bor i Pargas.

- Det är nog ganska få ställen som man kan hänga på under sommaren. Enligt mig skulle staden kunna göra mer, säger hon.

Bläsnäs badstrand i Pargas
Lina Byskata hänger gärna med kompisarna och simmar. Ett ställe som många ungdomar samlas på är Bläsnäs simstrand norr om centrum i Pargas. Bläsnäs badstrand i Pargas Bild: Yle/ Nora Engström brygga (IT),hav,badstränder,sommar,Pargas,simstrand

Hon säger att det nog förstås finns några ställen, men att det behövs fler, så att olika ungdomar kan hänga på de här platserna.

Det behöver inte vara något speciellt, bara ett ställe där man enkelt kan komma och kan trivas.― Lina Byskata

Även om Byskata själv tycker att hon uppför sig, så har hon nog hört om andra ungdomar som vandaliserar och skräpar ner och för oljud.

Det tycker hon inte om.

- Enligt mig är det ynkligt eller sorgligt att man förstör platser, då kan man inte själv hänga och vara där, säger Byskata.

"Nu när jag har bil så tycker jag det är ganska onödigt med mopederna"

För två år sedan fick Pargasbon Rasmus Jonsson bil. Före det åkte han också runt med mopeden och körde omkring i Pargas med kompisarna.

Vad gjorde de då? Inte så mycket, säger han.

- Inte brukar vi göra så mycket. Simma, men annars vet jag inte riktigt, säger Jonsson.

Då var det också gästhamnen i Pargas centrum och Bläsnäs simstrand som gällde.

Han förstår att vuxna kan bli störda av mopedljuden och ungdomarna som hänger vid de här områdena.

- Nog förstår jag det, speciellt med mopederna då de har så mycket ljud. Nu när jag har bil så tycker jag det är ganska onödigt med mopederna, men jag var ju också som dem för typ två år sedan. Jag förstår nog att man blir arg, speciellt nattetid, säger Jonsson, men tillägger:

- Jag tycker ändå inte att det är ett så stort problem om man bara kör runt lite, men nog såklart om man gör något fel, poängterar han.

rasmus jonsson står i grå tröja i en mataffär med varor och folk runtom sig
Jonsson berättar att man nog visste att man ibland inte var så omtyckt, att det fanns vissa gånger då man visste att man inte kunde vara på den platsen så länge. rasmus jonsson står i grå tröja i en mataffär med varor och folk runtom sig Bild: Yle/Jasmine Nedergård ungdomar,Pargas,rasmus jonsson

Jonsson är ändå överlag nöjd med platser att hänga på i staden.

Vill ha fler ställen att vistas på när vädret är dåligt

Maija Pajula som bor i Nagu efterlyser däremot fler ställen för unga att hänga på, speciellt när vädret är dåligt.

- Om jag är inomhus på sommaren så är jag ofta hos mina kompisar, men jag tycker att Pargas stad absolut borde fixa fler ställen där man som ung kan hänga när det är dåligt väder. Det behöver vara något ställe där man kan samlas. Jag är helt säker på att fler gärna vill ha sådana ställen.

maija pajula ler mot kameran. sitter på sin moped och har handen om sin mopedhjälm.
Har man moped kommer man långt. Pajula bor i Nagu men hänger ändå gärna i Pargas centrum eller åker till Åbo för att shoppa med kompisarna. Mest är hon ändå hemma med föräldrarna och rider med deras häst. maija pajula ler mot kameran. sitter på sin moped och har handen om sin mopedhjälm. Bild: Yle/Jasmine Nedergård ungdomar,Pargas,maija pajula

Pajula vet att många ungdomar hänger i till exempel skolområden, och vet att många som bor i närheten inte uppskattar oljudet det för med sig.

- Men om det skulle finnas ett eget ställe så skulle det inte göra så mycket eller störa någon fastän man skulle köra omkring med mopeden där eller lyssna på musik. Det skulle vara en bra investering för staden tycker jag.

Läs också